20 februari 1980: Onaantastbare Russen onderuit tegen Amerikaans wonderteam

De Olympische spelen vinden plaats in Lake Placid, Verenigde Staten. De koude oorlog doet de sfeer geen goed. Eric Heiden wint bij de heren ...

De Olympische spelen vinden plaats in Lake Placid, Verenigde Staten. De koude oorlog doet de sfeer geen goed. Eric Heiden wint bij de heren schaatsers vijfmaal goud. Zowel op de korte als lange afstanden blinkt hij uit. Een unieke prestatie. Voor nog meer opzien baren echter de Amerikaanse ijshockeyers. Dat zijn goedwillende college-spelers die de staatsamateurs van de Sovjet-Unie verslaan.


usa olympic hockey team 1980!

Het "zooitje ongeregeld" van team USA speelt tot op het laatst om de medailles. In de één a laatste poulewedstrijd zijn ze tot ieders verrassing de onklopbaar geachte Sovjet Unie-ploeg de baas. Door deze overwinning op de Russen hebben de Amerikanen aan een overwinning op Finland genoeg om goud te winnen.

De vergissing die vaak wordt gemaakt rondom deze wedstrijd is dat USA-Sovjet Unie de finale van het toernooi is. Dat is niet waar. Er werd in een poule gespeeld en USA moest na deze overwinning Finland nog verslaan.

Amateurs
1980 was nog niet de tijd van de Dream Teams, de professionals die even hun duurbetaalde werk onderbreken om fluitend en half gemotiveerd een gouden medaille op te pikken.

Nee, in die tijd waren het echte amateurs, talentrijke college-spelers die om de hoogste eer mochten strijden. Die college-spelers moesten het vervolgens opnemen tegen de profs van Europese topteams en vooral de Russen. 

Het waren misschien niet de beste spelers, maar wel de juiste spelers die coach Herb Brooks in zeven maanden tijd tot 'een hechte eenheid wist te kneden. Een groepje goedwillende ijshockeyers, die het hele land op sleeptouw namen. 

Makkelijk was dat overigens niet. Herb Brooks moest hard werken om van zijn team een eenheid te maken. Zo speelde de USA in Nederland, tegen het ook Olympische team. De Nederlanders, voornamelijk bestaand uit geharde tweede generatie Canadezen, speelden ontzettend hard tegen de USA en wisten de oefenwedstrijden te winnen. Mar voor Herb Brooks waren dit de wedstrijden die hij zocht. Zijn onervaren spelers moesten hardheid opdoen.

Politiek
1980 was een politiek rumoerig jaar. De Sovjet-Unie was Afghanistan binnengevallen. In Teheran was Amerikaans ambassade-personeel gegijzeld. En president Carter sprak toen al openlijk over een boycot van de Zomerspelen, die later dat jaar in Moskou zouden worden gehouden.

Lake Placid was de afleiding die het land nodig had. Maar daarvoor moest wel het onmogelijke mogelijk worden gemaakt. Hoe versla je de Sovjet-Unie, was een vraag die eigenlijk niemand durfde te stellen.

Het uit universiteitsstudenten bestaande team versloeg de veelvoudige wereldkampioen Sovjet-Unie na een kokend gevecht met 4-3 en veroverde tegen alle verwachtingen in de Olympische titel. Aan de vooravond van de Spelen hadden de Russen in een oefenwedstrijd het Amerikaanse team nog even afgedroogd met 10-2. 

Waarom de anders zo feilloze Russische machine die zelfs tegen geharde Amerikaanse profploegen was opgewassen die 22ste februari zijn draai niet kon vinden, bleef duister. De Amerikanen speelden weliswaar zeer goed en erg fanatiek, opgejut door het thuispubliek. 

De Russen hadden echter een surplus aan techniek, ervaring en kracht. Olympisch kampioen in 1964, 1968, 1972 en 1976. Robotten uit het Rode Leger. Onaantastbaar, en toch gingen ze onderuit. In de herinnering van vele Amerikanen de beste, meest indrukwekkende wedstrijd van de twintigste eeuw.

Het team USA zorgde voor een sprookje, een 'miracle on ice'. Klein duimpje had de grote reus verslagen.



Bron: Sport International, Sport.nl

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 20 februari 1980: Onaantastbare Russen onderuit tegen Amerikaans wonderteam
20 februari 1980: Onaantastbare Russen onderuit tegen Amerikaans wonderteam
https://farm4.staticflickr.com/3607/3333240515_477c926444.jpg
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/02/20-februari-1980-onaantastbare-russen.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/02/20-februari-1980-onaantastbare-russen.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy