9 september 1970: Hoe een brilletje wordt vermorzeld door Argentijnse boeven

Tot 9 september 1970 was Joop van Daele een vrij anonieme speler van Feyenoord. Zijn vermorzelde brilletje zorgde echter voor een plaats in de Nederlandse sporthistorie


Tot 9 september 1970 was Joop van Daele een vrij anonieme speler van Feyenoord. Zijn vermorzelde brilletje zorgde echter voor een plaats in de Nederlandse sporthistorie.

Bezwaren
Estudiantes was de tegenstander van Feyenoord in de Wereldbeker van 1970. Manager Guus Brox van Feyenoord had enige bezwaren tegen het spelen van de twee wedstrijden. De Argentijnen hadden in die tijd een enorme slechte reputatie. 

Er gingen verhalen dat er Argentijnse verdedigers waren die met scherpe voorwerpen in hun broekzak het veld op gingen om tegenstanders te verwonden. Daarnaast hadden de boeven van de pampa spugen, trekken, duwen en schoppen op hun repertoire staan.


De spelersgroep van Feyenoord wilde echter dolgraag aan de bak. Dat was wel iets bij voor te stellen. Feyenoord had met spelers als Laseroms, Israël, Boskamp en Van Hanegem immers ook geen koorknapen in dienst. 


Heksenketel

Feyenoord reisde eerst af naar Buenos Aires. Van Daele herinnert zich alles nog haarscherp. "In Buenos Aires was het een enorme heksenketel. Na een vliegreis van 28 uur kwamen we er aan. We werden ondergebracht in een kamp dat bewaakt werd door tweehonderd man van de Guardia Civil." In Argentinië was er sprake van politieke onlusten. De Feyenoord-spelers mochten niet zonder begeleding over straat. 

Maar ook in het stadion had militaire begeleiding niet misstaan. De Feyenoorders werden bij het betreden van het veld geraakt door muntstukken. Van Daele: "Die munten werden massaal door het publiek op het veld gegooid. De wedstrijd eindigde in 2-2. We stonden na tien minuten al met 2-0 achter door twee minder sterke momenten van doelman Eddy Treytel. We kwamen terug tot 2-2." De wedstrijd was enorm hard geweest. Zo had Wim van Hanegem zijn vinger gebroken. 


De wedstrijd in Rotterdam was iets minder hard, maar kende ook veel grove charges. Feyenoord slaagde er niet in een opening te vinden in de hechte Argentijnse verdediging. Joop van Daele werd als supersub ingezet. Die opzet lukte. 


Als vervanger voor Coen Moulijn scoorde Van Daele in de 65ste minuut met een afstandsknal 1-0. Van Daele: "Ik kreeg de bal voor mijn poten en schoot hem binnen."


Brilletje

Meteen na de goal, nadat Estudiantes had afgetrapt, kwam verdediger Malbernat naar Van Daele toe. Hij rukte de bril van de aanvaller van zijn neus. Van Daele stond even perplex maar kwam toen ik actie. "Ik ging achter die man aan, maar hij gaf mijn bril snel over aan een andere speler, Pachame, die hem vervolgens in tweeën brak."

Het incident speelt zich af tijdens de wedstrijd en wordt niet opgemerkt door de scheidsrechter. Van Daele: "Bizar, maar het spel ging gewoon door terwijl ik achter mijn bril aanzat. Verzorger Gerard Meijer heeft nog geprobeerd die bril te plakken, maar dat lukte niet. Ze hadden alleen nog een reserve-bril, met gewoon glas. Daarom heb ik de laatste tien, vijftien minuten maar zonder bril gespeeld."

Tegen de regels

De Argentijnen hebben jaren later wel een verklaring voor hun gedrag. Tegenover het tijdschrift Hard Gras zei dader Pachame in 2005 over Van Daele: "Die kerel zette zijn bril op als ze in de aanval waren en weer af als ze gingen verdedigen. Maar het was duidelijk tegen de regels, dus een van ons pakte hem zijn bril af en toen ging die stuk." 

Zijn medespeler Juan Ramon Verón speelt jaren later nog steeds de vermoorde onschuld: "Zijn bril viel af. Misschien stapte een van ons er per ongeluk op."


Feyenoord won uiteindelijk de wereldcup. Joop van Daele was de man van de wedstrijd. Niet alleen door zijn goal, maar zeker door zijn bril. Zangers Johnny Hoes en Luc Lutz maakten na de winst een grammofoonplaatje over het incident. 'Het brilletje van Van Daele, dat is niet te betalen...'


In overvloed

Van Daele werd na de wedstrijd overspoeld met brilletjes nadat hij na de wedstrijd tijdens een interview als geintje een oproep doet voor een nieuwe bril. "Ikzelf heb nog een oproep gedaan voor een nieuw brilletje, waarop ik er ruim vijftig kreeg opgestuurd. Ook werd ik benaderd door brillenleveranciers voor allerlei reclamedoeleinden. Uiteindelijk ging ik in 1972 als allereerste speler in Nederland voetballen met zachte contactlenzen." Het geknakte brilletje heeft uiteindelijk een plek gekregen in het Feyenoord-museum. 



Bron: Wikipedia, ElfAD.nl

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 9 september 1970: Hoe een brilletje wordt vermorzeld door Argentijnse boeven
9 september 1970: Hoe een brilletje wordt vermorzeld door Argentijnse boeven
Tot 9 september 1970 was Joop van Daele een vrij anonieme speler van Feyenoord. Zijn vermorzelde brilletje zorgde echter voor een plaats in de Nederlandse sporthistorie
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnJ8bc610VRoEwTFpX8sslvobSPaG9GJ9MyHqnpqHJSw8_0IxsUiy_NZbgZP-zXCCPXKFZy7q7c6l4LIhpOCde4tWpmTecZfnJfV4WFcyzpGxlnkihhj33GVrbPax7O5meksVQhg24KkQ/s640/Schermafbeelding+2016-09-11+om+10.45.18.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnJ8bc610VRoEwTFpX8sslvobSPaG9GJ9MyHqnpqHJSw8_0IxsUiy_NZbgZP-zXCCPXKFZy7q7c6l4LIhpOCde4tWpmTecZfnJfV4WFcyzpGxlnkihhj33GVrbPax7O5meksVQhg24KkQ/s72-c/Schermafbeelding+2016-09-11+om+10.45.18.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/09/9-september-1970-hoe-een-brilletje.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/09/9-september-1970-hoe-een-brilletje.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy