30 oktober 1974: The rumble in the jungle, hoe Ali in gedachte al tegen Foreman bokste

Voormalig wereldkampioen boksen George Foreman beweert dat hij verdovende medicijnen toegediend kreeg vlak voor zijn legendarische titelgevecht

Voormalig wereldkampioen boksen George Foreman beweert dat hij verdovende medicijnen toegediend kreeg vlak voor zijn legendarische titelgevecht “the rumble of the jungle” tegen Mohammed Ali in 1974. Dat vertelt Foreman in zijn biografie "God in My Corner".  Er bestaan echter ook andere –zelfs wetenschappelijke- theorieën over het verlies van Foreman.

De 58-jarige Foreman beweert in zijn biografie dat zijn trainer hem een drankje voorschotelde dat sterk naar medicijnen smaakte. ''Ik spuwde het bijna uit. 'Ik zei man ik weet dat hier medicijnen inzitten, maar moest naar de ring met de smaak nog in mijn mond. Na de derde ronde was ik zo moe als normaal na 15 ronden. Ik dacht wat gebeurt er, heeft iemand drugs in mijn drank gedaan?'' aldus Foreman.

Foreman was uitgesproken favoriet voor het gevecht. De "Rumble in the Jungle" liep echter anders af. Mohammed Ali gebruikte een speciale tactiek om Foreman's aanvallen op te vangen en af te slaan. Een vermoiede Foreman verloor uiteindelijk het gevecht.

Foreman beweert niet voor het eerst dat hij gedrogeerd werd voor het gevecht. . In de jaren die volgden zou hij tal van uitvluchten zoeken om zijn verlies te verklaren. Zo beweerde hij later ook nog dat de trainers van Ali de ringtouwen losser hadden gemaakt, ten faveure van Ali's tactiek. Later bood hij zijn verontschuldigingen aan voor dit verwijt.

Waarom nog zo’n ophef over deze wedstrijd?
The Rumble in de Jungle van 30 oktober 1974 is één van de meest legendarische bokswedstrijden ooit. Het gevecht vond plaats voor een uitzinnige menigte in Kinshasa, Zaïre (nu Congo). Het gevecht was het eerste door Don King gearrangeerd en gepromoot gevecht. King, later manager van Mike Tyson, kreeg het voor elkaar Ali en Foreman elk een contract te laten tekenen, waarin hij hen $5 miljoen prijzengeld beloofde als ze voor hem zouden vechten.

King had het geld echter niet en ging op zoek naar een land buiten de VS, dat bereid was het gevecht te sponsoren. De president van Zaïre, Mobutu Sese Seko, bood zijn land aan als toneel voor het gevecht. Hij verheugde zich op de aandacht die een dergelijk evenement op hem en zijn land zou vestigen.

Foreman en Ali brachten beiden een groot deel van de zomer trainend in Zaïre door, om aan het tropische klimaat te kunnen wennen. Het gevecht zou oorspronkelijk in september plaatsvinden, maar als gevolg van een blessure die Foreman opliep tijdens zijn training, werd een nieuwe datum gepland in oktober. Foreman ging het gevecht in als de favoriet. Foreman was jonger. Er werd verwacht dat hij beter bestand zou zijn tegen de hitte.

Het gevecht in Zaïre werd enorm gehyped. Er waren tal van Hollywoodsterren aanwezig en enkele voormalig wereldkampioenen, waaronder Norton en Frazier. Ook de deelname van Ali stond garant voor extra media-aandacht. “I’m gonna Float like a butterfly and Sting like a bee/ Your hands can’t hit/ What your eyes can’t see.”” is één van de meest legendarische Ali-uitspraken. Hij deed deze uitspraak in Zaïre. Over de wedstrijd werd uitendelijk zelfs een film gemaakt; When we were Kings,. Ali ontving voor deze film later een Oscar.

Het opmerkelijkwe wedstrijdverloop
De wedstrijd is mede zo opmerkelijk door het wedstrijdverloop. Ali won wel op een heel bijzondere manier van Foreman. Hij zette de eerste ronde een aanval op Foreman in en ging het gevecht aan. Dit was opmerkelijk, Ali moest het met name van zijn snelheid en vaardigheid hebben en Foreman van zijn brute stootkracht. Een gevecht zoals Ali dat aanging zou normaliter in het voordeel van Foreman uitpakken.

Ali’s strijdplan had in de eerste ronde echter geen effect. Foreman bleef redelijk overeind en wist Ali zelf ook goed te raken. Ali veranderde in de tweede ronde daarom zijn tactiek.

Vrijwel direct in de tweede ronde ging Ali in de touwen hangen. Hij stond het Foreman toe hem te raken, zonder dat hij zelf ook maar een poging ondernam om Foreman te raken. Later zou Ali, naast rap op de voeten, ook rap van tong, deze strategie rope-a-dope noemen.

In de hitte legde Foreman al zijn energie in zijn stoten. Ali ontweek deze stoten of zorgde ervoor dat zijn verdediging in orde was. Ali plaatste af en toe een directe stoot op het hoofd van Foreman, wiens gezicht al snel begon op te zetten.

Na een aantal ronden begonnen Foremans inspanningen zijn tol te eisen. Hij raakte zichtbaar vermoeid. Zijn gezicht leek symbool te staan voor zijn fysieke situatie. Hoe erger zijn gezicht zwol hoe meer het leek dat zijn conditie het liet afweten.

De bedoeling van Ali's strategie werd duidelijk toen Ali aan het begin van de vierde ronde opeens een serie combinaties op Foreman losliet. Ali lusteloosheid was slechts een pose. Hij was nog zeker niet verslagen. In de achtste ronde plaatste Ali een beslissende serie stoten. Foreman was hier tegen niet bestand en ging uiteindelijk neer. Tot ieders verrassing had de oudere Ali de jongere Foreman in de slopende hitte verslagen.

Goed voorbereid
De tactiek van Muhammad Ali was, bleek later, zorgvuldig voorbereid. Voordat Ali in 1974 in Kinshasa Foreman ontmoette, oefende hij zijn rechtse en linkse directen alsof de naderende bokswedstrijd hem niets kon schelen. Af en toe haalde hij wat onsamenhangend uit naar zijn sparringpartner; het leek alsof hij afwezig tegen een stootzak stompte. Ali hing voornamelijk in de touwen en liet zich door zijn opponent als stootzak gebruiken.

Wetenschapsjournaliste Lynne McTaggart heeft Ali’s gedrag onderzocht en er zelfs een verklaring voor gevonden: ,,Gedurende de laatste jaren van zijn loopbaan deed hij dat steeds vaker: veel van zijn trainingstijd gebruikte Ali om te leren hoe hij de rechtse directen, hoeken, zwaaistoten en stopstoten van zijn tegenstander kon opvangen of ontwijken. Hij onderzocht hoe hij zijn hoofd een fractie van een seconde voordat hij zou worden geraakt moest verplaatsen, of waar hij een stoot mentaal kon afbuigen, zodat de treffer hem geen pijn zou doen."

"Muhammad Ali was niet bezig zijn lichaam te trainen hoe hij kon winnen; hij trainde zijn geest om niet te verliezen -vooral op het moment dat hij, om en nabij de twaalfde ronde uitgeput dreigde te raken. Het belangrijkste werk gebeurde niet in de ring, maar in zijn leunstoel. Hij bokste de wedstrijd van te voren in gedachten. Hij gebruikte zijn intenties."

"Zo werd Ali succesvol - en na mijn bestudering van de wetenschap achter intenties denk ik dat wij met een dergelijk bewust gebruik van onze intenties op alle terreinen van ons leven beter kunnen presteren en zelfs onze gezondheid kunnen beïnvloeden."

,,De meest leerzame voorbeelden zijn afkomstig uit de sport. Misschien wel alle topsporters uit alle mogelijke disciplines trainen routinematig ‘imaginair’, ze trainen ‘innerlijk’. Aandachtsconcentratie (focussen) wordt tegenwoordig in de sport beschouwd als essentieel voor het verbeteren van prestaties."

"Zwemmers, schaatsers, gewichtheffers en voetballers - allemaal maken ze gebruik van hun intentie om hun prestaties op te vijzelen. Zelfs bij golfen en rotswanden beklimmen wordt gebruikt van intentie."

McTaggart gaat verder: ,,Muhammad Ali ontwikkelde bewust mentale vaardigheden die zijn prestaties in de ring zouden verbeteren. Vóór een wedstrijd paste Ali zelfmotivatie methoden toe: visualisatie, imaginair trainen, zelfbevestiging, waarbij hij zich liet leiden door misschien wel het krachtigste epigram van zelfwaarde dat iemand ooit heeft geuit: de legendarisch geworden woorden 'I am the greatest!'

"Bovendien zei Ali in het openbaar herhaaldelijk wat zijn intenties waren. Zijn aanhoudende spervuren van rijmpjes leken heel kinderachtig of onschuldig, maar het waren uiterst specifiek intenties in vermomming. Zoals deze: ‘Archie Moore is sure to hug the floor by the end of four.’

Of deze: ‘Now Clay swings with a right, what a beautiful swing! And the punch knocks the Bear clear out of the ring!’ Vóór een wedstrijd herhaalde Ali deze rijmpjes als een soort mantra: tegenover de pers, tegenover zijn tegenstanders en zelfs nog in de ring - net zolang tot hij de inhoud als een feit had geaccepteerd.

Toen Foreman en Ali aan hun titatenstrijd in Kinshasa begonnen, was Foreman zeven jaar jonger dan Ali en stond hij bekend als één van de gevaarlijkste boksers van het moment. Slechts twee maanden eerder had hij Ken Norton na slechts twee ronden en vijf stoten tegen het hoofd voor dood achtergelaten op het canvas. Desondanks herschreef Ali in de weken voor hun ontmoeting het verhaal over het gevecht tussen Norton en Foreman en herhaalde dat, vrijwel letterlijk, tegenover iedere journalist die hem interviewde. ‘Hij kan hard stoten, maar raken kan hij niet’, zei hij, met een flitsende boksbeweging door de lucht, voor de neus van de verslaggever.

‘Foreman duwt zijn tegenstanders omver. Zijn stoten zijn veel te traag - het duurt een jaar voordat ze er zijn. Dacht je soms dat mij dat verontrust? Dit gaat de grootste ommekeer worden in de geschiedenis van het boksen!’,,De uitkomst is bekend: Ali’s intentie werd werkelijkheid in de ‘jungle’ van Kinshasa, de hoofdstad van Kongo."



Bron: Wikipedia, NRC, Sportwereld.be, eerder gepubliceerd op Fok.nl

COMMENTS

Naam

1974,2,1976,1,1977,24,1978,2,1980,3,1981,1,1982,4,1986,1,1990,1,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,8,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,104,Maandoverzicht,13,Maradona,1,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,161,Tennis,1,Thema,4,Top 5,24,Uitgelicht,208,Video,9,Voetbal,15,Wieiswie,6,Wielrennen,4,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 30 oktober 1974: The rumble in the jungle, hoe Ali in gedachte al tegen Foreman bokste
30 oktober 1974: The rumble in the jungle, hoe Ali in gedachte al tegen Foreman bokste
Voormalig wereldkampioen boksen George Foreman beweert dat hij verdovende medicijnen toegediend kreeg vlak voor zijn legendarische titelgevecht
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggSQr69wTSJwlSyIPhVS8u3Z7H8kxs78RWJ2NVQPE6t9BMHZFFgjySEkvgqrEWYkKIW04I6u2jCDm8nx1wLMGXLT3pg1OHifzz7Tui5V_lMg6LrneTr59W48oWgURNcQeMHToVsn0m1N8/s640/Schermafbeelding+2016-11-24+om+23.13.41.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggSQr69wTSJwlSyIPhVS8u3Z7H8kxs78RWJ2NVQPE6t9BMHZFFgjySEkvgqrEWYkKIW04I6u2jCDm8nx1wLMGXLT3pg1OHifzz7Tui5V_lMg6LrneTr59W48oWgURNcQeMHToVsn0m1N8/s72-c/Schermafbeelding+2016-11-24+om+23.13.41.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/10/30-oktober-1974-rumble-in-jungle-hoe.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/10/30-oktober-1974-rumble-in-jungle-hoe.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy