7 december 1980: Wim Jansen geraakt door ijsbal

H et zijn  tumultueuze  tijden voor Ajax. Eerst stormt Johan Cruijff de dug out in , een week later gaat een debutant gestrekt. Op 7 decembe...

Het zijn tumultueuze tijden voor Ajax. Eerst stormt Johan Cruijff de dug out in, een week later gaat een debutant gestrekt. Op 7 december 1980 maakt Wim Jansen zijn debuut voor Ajax. Uitgerekend tegen zijn oude club Feyenoord maakt Jansen zijn opwachting voor de Amsterdammers. 

Mede op voorspraak van Cruijff was Jansen naar Amsterdam gehaald. Het wordt een gedenkwaardig debuut. Maar niet een voetbal, maar een ijsbal speelt de hoofdrol bij de eerste wedstrijd van Jansen voor Ajax.

Op 07 december 1980 was het erg slecht weer. Het had fors gesneeuwd. Toch vond de wedstrijd Feyenoord-Ajax doorgang. De sneeuw zou tijdens de wedstrijd een belangrijke rol spelen. Wim Jansen werd al tijdens de warming up geraakt door een ijsbal. 


Jansen maakte tegen Feyenoord zijn debuut. Na zijn periode bij Feyenoord was Jansen, net zoals zo veel landgenoten, in de Verenigde Staten gaan voetballen. 

Johan Cruijff had Jansen bewerkt tot een rentree op de Nederlandse velden. Maar niet in Rotterdam, maar in Amsterdam, bij Ajax. Cruijff vond Jansen altijd al een nuttige voetballer. In 1974 was de Rotterdamse krullebol een degelijke kracht op het Nederlandse middenveld. Daarna was Jansen ploeggenoot van Cruijff bij Washington Diplomats. Cruijff had Jansen aanbevolen bij de ploegleiding. 'Voor het evenwicht' had Cruijff uitgelegd. Dat hadden de directeuren van Diplomats niet begrepen, maar omdat Cruijff bleef drammen om die 'Jensen', hadden ze hem voor de zoveelste keer maar zijn zin gegeven. 

Terug in Nederland maakt Jansen uitgerekend tegen Feyenoord zijn debuut voor vijand Ajax. Hij zal het snel weten. Nog tijdens de warming up wordt Jansen geraakt door een ijsbal.


Het linkeroog van Jansen wordt vol geraakt. Als een blok sloeg “Mister Feyenoord”tegen de grond. Met uiterste precisie had een Rotterdamse toeschouwer een tot ijsbal geknede hoop sneeuw in het linker oog van Wim Jansen gemikt. Jansen wenste zich echter nog niet over te geven, maar Ajax had met het incident wel het laatste restje zelfvertrouwen zien wegvloeien.

Want dat zijn worp zijn weerslag heeft gevonden op het spel van Ajax, was na achttien minuten al duidelijk, toen Wim Jansen in de tunnel verdween en Piet Hamberg zijn opwachting maakte. Jansen verklaarde achteraf: "Ik wilde per se spelen. Ik zag na die knal van die ijsbal de hele tijd al wazig, maar na een kwartier zag ik niets meer."


Schrijvers: "Toen we om half twee het veld inspecteerden, smeet een volwassen man ons met sneeuwballen om de oren. Het leek wel of ie gek was geworden. Toen proefde je al iets van die gespannen sfeer, maar dat het bijna een uur later hierop zou uitdraaien, had ik niet verwacht.

"In Groningen was het een mes, hier een stuk ijs. Je vraagt je af waar het naar toe moet. Zeker is dat we toch wat van ons stuk waren gebracht. Wimpie werd op de bank in de kleedkamer behandeld, wilde perse spelen, maar zag al wazig met één oog. Na een kwartier zag hij niets meer. Schandalig om op zo’n manier te reageren."


Schrijvers wenste geen excuses over het sneeuwveld op te voeren. „Er was te spelen'', concludeerde hij nuchter. „Maar nu komen er eens bijna zestig duizend mensen, zijn wij met z'n allen bereid er iets moois van te maken, en gebeurt, dit. Weet je dat de animo om wekelijks in dergelijke entourages te moeten spelen, langzaam wegebt?"


Het jonge Ajax kwam de klap niet meer te boven. Het verloor niet alleen Jansen, maar ook de wedstrijd. Feyenoord speelde beter en won terecht met 4-2.


Op You Tube staat een filmpje van een fanatieke Feyenoord-supporter. Hij bekent als 12-jarig jochie de ijsbal te hebben gegooid die Wim Jansen fataal werd. 

Bron: Leeuwarder Courant, Voetbal International

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 7 december 1980: Wim Jansen geraakt door ijsbal
7 december 1980: Wim Jansen geraakt door ijsbal
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqaCA7yVmNeLRAQARf7Gpx-qLi9KUqZ3yW5xVe5YbNQxrZy7poMqumFws5mW9hHsW8mDAl2wIem6TMJMEuVrc3UQIUWvdPWSybbl-GKzu_mFLKevdRr7QIrqJ1qXcwtS2JcEigpumwSidX/s320/Schermafbeelding+2017-02-18+om+18.08.27.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqaCA7yVmNeLRAQARf7Gpx-qLi9KUqZ3yW5xVe5YbNQxrZy7poMqumFws5mW9hHsW8mDAl2wIem6TMJMEuVrc3UQIUWvdPWSybbl-GKzu_mFLKevdRr7QIrqJ1qXcwtS2JcEigpumwSidX/s72-c/Schermafbeelding+2017-02-18+om+18.08.27.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/12/7-december-1980-wim-jansen-geraakt-door.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/12/7-december-1980-wim-jansen-geraakt-door.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy