2 januari 1972: De magistrale lob van Johan Cruyff

Ajax trad in 1972 al op 2 januari in het Zuiderpark aan tegen FC Den Haag. In een lastige wedstrijd brak Johan Cruijff het Haagse verzet door een magistrale lob. Ton Thie was als Haagse doelman de schlemiel, maar dat deert hem tegenwoordig nauwelijks

Den Haag 2 januari 1972: Johan Cruijff doet zijn beroemde lob over Ton Thie
Ajax trad in 1972 al op 2 januari in het Zuiderpark aan tegen FC Den Haag. In een lastige wedstrijd brak Johan Cruijff het Haagse verzet door een magistrale lob. Ton Thie was als Haagse doelman de schlemiel, maar dat deert hem tegenwoordig nauwelijks. De doelman van weleer woont tegenwoordig in Gambia, en ook daar kennen ze hem van de lob.

Vóór het begin van het duel werd Johan Cruijff gefeliciteerd. Uit handen van FC Den Haag-aanvoerder Aad Mansveld ontving hij een bosje ruikers, omdat hij enkele dagen eerder was uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar. Veel leuker dan dit zou het niet worden voor Ajax. Fc den Haag was niet van plan meer presentjes weg te geven.

Defensief
Ajax-trainer Stephan Kovacs had een defensieve tactiek uitgestippeld. Iets wat in dat jaar onder Kovacs wel vaker gebeurde. Juist door de afwachtende houding van de Amsterdammers kreeg FC Den Haag daarom op het middenveld een overwicht. Vooral Sjaak Roggeveen en Harold Berg speelden een sterke partij tegen Arie Haan en Johan Neeskens. Het was dan ook niet meer dan terecht dat FC Den Haag via Paul Roodnat op een 1-0 voorsprong kwam.

Na de 1-0 achterstand werd Ajax wel gedwongen om in een hoger tempo te gaan spelen. De Amsterdammers werden ook geholpen door een blessure van Leo de Caluwé. Hierdoor moest Den Haag in het elftal een aantal omzettingen doen. Dat kostte hen het overwicht op het middenveld. Binnen vijf minuten was het pleit dan ook beslecht.

Touwtje

In de 53ste minuut, bij een 1-1 stand, bewees Cruijff dat die uitverkiezing tot Europees voetballer terecht was. Hij had net aan de zijlijn een touwtje in handen gekregen om zijn kous mee op te houden, toen de bal zijn richting uit kwam.

Omdat de bal aanvankelijk uit leek te gaan, werd er door tegenstander Kees Weimar amper op de actie van Cruijff gereageerd. De Ajacied sprintte hem met de bal (én het touwtje) voorbij. Cruijff had de bal een ros de diepte in gegeven en rende op volle snelheid achter de bal aan.


 ''Door mijn manier van keepen ging de bal erin. Ik ben nooit een lijnkeeper geweest, ik stond graag een eindje voor mijn doel"
Vlak voor het strafschopgebied kwam zijn voet voor de tweede keer in aanraking met het leer. De lob met binnenkant rechts leek aanvankelijk houdbaar voor doelman Ton Thie, maar de curve werd steeds krommer en de effectbal verdween uiteindelijk onhoudbaar in het doel.

Den Haag was kennelijk zo overrompeld door deze mooie goal dat nog geen vijf minuten later Piet Keizer de 1-2 binnenschoot. Geheel volgens Kovacs tactiek speelde Ajax de wedstrijd professioneel uit.


Ton Thie: "Mensen zorgen ervoor dat ik dat doelpunt nooit meer vergeet" 

Ton Thie kijkt terug op het doelpunt: ''Door mijn manier van keepen ging de bal erin. Ik ben nooit een lijnkeeper geweest, ik stond graag een eindje voor mijn doel. Bij dat schot van Cruijff pakte dit verkeerd uit. Ik ben ervan overtuigd dat een lijnkeeper die bal gewoon had gepakt. Maar het was natuurlijk wel een goed gepasste bal van Cruijff.  


Of ik veel aan dat doelpunt denk? Niet uit mezelf, maar de mensen zorgen er wel voor dat ik dat doelpunt niet vergeet. Ik vind het niet erg. Ik had die bal liever tegengehouden, maar ik hoef me er niet voor te schamen. Ik weet hoe goed Cruijff was. Dat heb ik tijdens het WK van 1974, toen ik derde keeper van Nederland was, wel gemerkt. 


Ook op 2 januari:
1891 - Pim Mulier schaatst langs de elf Friese steden in een recordtijd van 13 uur.
1909 - President S. Hylkema van de Friese IJsbond zet het licht op groen voor de start van de eerste Elfstedentocht. Van de 48 deelnemers halen er slechts negen de finish van de 200 km lange tocht op dooi-ijs. Winnaar wordt de 24-jarige theologiestudent Minne Hoekstra uit Warga (13 uur en 50 minuten).
1971 - Wanneer in Glasgow tijdens een voetbalwedstrijd een tribune instort, komen hieronder 66 toeschouwers om het leven.
1972- Johan Cruijff verschalkt doelman Ton Thie van ADO den Haag met een magistrale lob
1997 - In Friesland kondigt Henk Kroes, met de woorden "It giet oan!", aan dat de Elfstedentocht dit jaar zeker verreden zal worden.

Bronnen: Parool.nl, Panorama

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 2 januari 1972: De magistrale lob van Johan Cruyff
2 januari 1972: De magistrale lob van Johan Cruyff
Ajax trad in 1972 al op 2 januari in het Zuiderpark aan tegen FC Den Haag. In een lastige wedstrijd brak Johan Cruijff het Haagse verzet door een magistrale lob. Ton Thie was als Haagse doelman de schlemiel, maar dat deert hem tegenwoordig nauwelijks
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcjxU6Wj4ysGJ6kab3ZdRsEvhxNsMENjCy6nvr-SfLWy-Am7su3szKosIxVBzBx6jEoTeoP1wIsoiGQJA_H_pPQNlsAGuicngs9bwni1Uq2xhfemydGhlv6xgSmMjxXHz0sfTfwFZNqN7k/w640-h440/Screen+Shot+2017-05-03+at+15.33.03.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcjxU6Wj4ysGJ6kab3ZdRsEvhxNsMENjCy6nvr-SfLWy-Am7su3szKosIxVBzBx6jEoTeoP1wIsoiGQJA_H_pPQNlsAGuicngs9bwni1Uq2xhfemydGhlv6xgSmMjxXHz0sfTfwFZNqN7k/s72-w640-c-h440/Screen+Shot+2017-05-03+at+15.33.03.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/01/2-januari-1972-de-magistrale-lob-van.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/01/2-januari-1972-de-magistrale-lob-van.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy