11 januari 1978: Didi Thurau moet voldoen aan hoge verwachtingen

Ookal was Peter Post idolaat van het Duitse talent, met de strenge Peter Post had Thurau een mindere klik. Daarom verkast het talent in 1978.


In 1977 was Didi Thurau een ware sensatie. Hij reed 17 dagen in de gele trui en won maar liefst vijf etappes. Ookal was Peter Post idolaat van het Duitse talent, met de strenge Peter Post had Thurau een mindere klik. Door de ervaren Kuiper en cynische Knetemann won de Duitser bovendien minder dan hij wellicht had gewild. Tijd aldus voor een switch naar het Belgische IJsboerke.

In de Tour de France van 1977 gaan de geruchten al flink rond. Peter Post wordt er chagrijnig van. Is die Janssens van IJsboerke aan zijn sterspeler aan het trekken? En hoorde hij dat goed? Ging Pronk ook nog eens mee? Ach, Pronk daar kon hij nog mee leven, maar Thurau? Had ie net zoveel werk van gemaakt, ging die jonge Duitser nu al op zoek naar het grote geld.

Ondernemer
De geruchten klopten. Thurau ging eerst, Pronk volgde. Zelfs verzorger Ruud Bakker verliet Raleigh om zich persoonlijk om Thurau te gaan bekommeren.

Thurau wordt verleid door ondernemers Staf Janssens. Janssens is een selfmade man die op 14-jarige leeftijd langs de deuren gaat met zelfgemaakt ijs. Janssens kan een harde zakenman zijn, type rouwe bolster blanke pit. Trouw naar zijn medewerkers, waar hij veel vertrouwen in heeft, maar hij verwacht ook resultaten. Niet alleen van zijn ijsverkopers, zeker van zijn wielrenners.

IJsboerke het typische jaren '70 ijsmerk waar tot vorig jaar de auto's voor huis en huis verkoop nog langs de deuren gingen. Het merk dat door wielersponsoring veel aandacht en bekendheid  kreeg en het komende jaar dat weet zal meemaken. De ijsverkoper komt immers als medesponsor van Lotto-Belisol terug in het peloton.



10.000 per dag
Didi Thurau mag van Janssens 10.000 gulden opstrijken, per koersdag. Thurau beseft dat de verwachtingen hoog zijn: "Daarom weet ik ook zeker dat ik nu het moeilijkste seizoen uit mijn carrière inga. Ik moet winnen en dat is moeilijk", zegt hij. Janssens heeft hem ook nog beloofd dat de hele ploeg in zijn dienst zal rijden. Met andere woorden: De hele ploeg vertrouwt erop dat de jonge Duitser hun salaris bij elkaar zal rijden.

Hype
Er zijn mensen van 23 voor minder aan de druk bezweken. Thurau heeft door zijn Tour successen in Duitsland een heldenstatus gekregen. In zijn geboorteland kan hij zich met goed fatsoen niet meer op straat vertonen zonder dat er oploopjes ontstaan. „Ik had ook niet gedacht dat dat zo'n reactie zou hebben", zegt hij. „Wielrennen heeft toch nooit wat betekend in Duitsland. Eigenlijk vind ik dat erg vervelend. Privéleven heb ik nu niet meer. Daar moet ik verschrikkelijk aan wennen".

De gelijkenis met een held van later is opvallend. Ook Jan Ullrich is op jonge leeftijd succesvol maar krijgt ook moeite met de druk die Duitsland hem oplegt. Bij Thurau zou dat niet anders zijn. Het seizoen van 1977 wordt nooit meer geëvenaard, maar dat wist Staf Janssens toen nog niet.

Bron: De Telegraaf/ 10 januari 1978

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 11 januari 1978: Didi Thurau moet voldoen aan hoge verwachtingen
11 januari 1978: Didi Thurau moet voldoen aan hoge verwachtingen
Ookal was Peter Post idolaat van het Duitse talent, met de strenge Peter Post had Thurau een mindere klik. Daarom verkast het talent in 1978.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwKDXm4aXwVPxhhnGhfpQjd9xKMOSZhj_MD4vgSmRyXS5fFF_33uTnStyJ_v4Es0HsNWD3YiQBQPaYTKS3eyc-1tndtLLUwmLHQ3iGZAb7OX2mjIJbfj_fbtbxoVh3aeM6bQHPUfZSyRw_jyiZUa4DHwACZosMBiUjGXLxXvOiYgE1Yqj9jzlucbA6GQ/w640-h510/imglykit-export.jpeg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwKDXm4aXwVPxhhnGhfpQjd9xKMOSZhj_MD4vgSmRyXS5fFF_33uTnStyJ_v4Es0HsNWD3YiQBQPaYTKS3eyc-1tndtLLUwmLHQ3iGZAb7OX2mjIJbfj_fbtbxoVh3aeM6bQHPUfZSyRw_jyiZUa4DHwACZosMBiUjGXLxXvOiYgE1Yqj9jzlucbA6GQ/s72-w640-c-h510/imglykit-export.jpeg
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2018/01/didi-thurau-moet-voldoen-aan-hoge.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2018/01/didi-thurau-moet-voldoen-aan-hoge.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy