Van Helden is in 1977 naast beste schaatser, ook de meest eigenwijze. Van Helden heeft geen zin in de nieuwlichterij van coach Kloosterboer
Hans van Helden is in 1977 naast beste schaatser, ook de meest eigenwijze. Van Helden heeft geen zin in de nieuwlichterij van de nieuwe coach Tjaard Kloosterboer. Krachttraining? Van Helden moet er niets van weten. ‘Je hele schaatscarrière moet je het zelf uitzoeken en dan kom je in de kernploeg en dan komt er opeens iemand uitleggen hoe het moet’.
Van Helden had zich veel tegenwerking kunnen besparen door gewillig deel te nemen aan de trainingen van supervisor en conditie-trainer Tjaart Kloosterboer. Maar eigenlijk kon iedereen het conflict zien aankomen. Kloosterboer, door de KNSB binnengehaald als iemand die de kernpleog dit seizoen aan een straffe krachttraining moest onderwerpen, liet zich van meet af aan niet onbetuigd.
Neerlands schaatstop moest al in de zomermaanden afzien onder het juk van de gewichten en halters. Van Helden verzette zich daar tegen en werd als een rebel uit de kernploeg verwijderd. De Heerenvener: „Ik doe geen krachttraining, op advies van mijn dokter. Enkele jaren geleden heb ik mijn knie gebroken, waardoor het ene been iets korter dan het andere is geworden. Vorig jaar forceerde ik door die afwijking iets in m'n rug. Begin ik aan krachttraining dan bestaat het gevaar dat ér een rugwervel verschuift. Nou, dan maar liever geen wereldkampioen. Mijn gezondheid is me veel te lief".
Nu valt erover een doktersadvies nog wel eens te twisten. Vijf dokters kunnen er evenzoveel meningen op nahouden Dat realiseert Van Helden zich ook. „Ik ben tevens onderzocht door KNSB-dokter Hermans Hij liet heü in 't midden. Kloosterboer vond dit niet overtuigend genoeg om mij buiten de krachttraining te houden. Nou, ik wel".
Afgezien van het voorgaande is Van Helden van mening dat krachttraining in feite verwaarloosd kan worden. En dat terwijl er in Nederlandse schaakkringen thans een hausse dreigt te ontstaan in deze aanpak. Waarschijnlijk vooral, als reactie op het gerucht van vorig jaar, dat de Noren met gewichten van 150 kilo zouden trainen. Daarmee was meteen hun grote overmacht verklaard, want de Nederlandse schaatsvedettes kwamen nooit boven de veertig kilo.
Trainingskampen in het buitenland heb ik altijd grote onzin gevonden
Van Helden gelooft niet in dat gerucht. „De Noren leggen helemaal niet het accent op de gewichten", stelt hij toch een beetje verrassend vast. „Deze zomer heb ik tijdens mijn vakantie in Skandinavië vertoefd. Tijdens gesprekken met Noorse toprijders werd veel duidelijk. Ze maken gebruik van hele andere trainingsmethoden dan wij dachten. Er wordt bij hun meer de nadruk gelegd op de explosieve start en de afzet. Dat kun je perfectioneren door ondermeer veel te sprinten. Toen begreep ik pas waarom Jan Egil Storholt tijdens een uitzending van Superstars niet aan het onderdeel gewichtheffen deelnam".
Ondertussen heeft de accentverlegging in de schaatstraining al zijn eerste slachtoffer opgeëist. Sprinter Jos Valentijn moest na een te intensieve krachttraining afhaken. De doktoren ontdekten een kalkafzetting in zijn spieren. „Ik pas ervoor om zoiets ook mee te maken. Ik heb Kloosterboer een kans gegeven. Toen hij me dwong met gewichten te gaan werken; was voor mij de kous af. Ik vind dat zon man zich een beetje flexibel moet opstellen", aldus Van Helden.
En over hoe het nu verder moet vervolgt hij: „Ik train tweemaal per week met Roelof Steenbeek, de gewest-trainer van Friesland. Aan de Thialfijsbaan breng ik natuurlijk sowieso iedere dag een bezoek. Verder zijn er een aantal banen die mij ook op wedstrijden voortaan gewoon toelaten. Zij gaan liever in tegen een beslissing van de KNSB, dan dat ze de nationale kampioen een hak zetten. En die trainingskampen in het buitenland? Heb ik altijd grote onzin gevonden. In Nederland bevinden zich kunstijsbanen die kwalitatief tien keer beter zijn dan natuurijsbanen".
Bron: Trouw
COMMENTS