Ruud Krol over het mislukte WK van 1982: 'Er moest en zou verjongd worden'

Nederland begint in 1980 net zo slecht aan de kwalificaties dan het in 2014 deed. De eerste twee duels worden verloren van Ierland en Belgie...

Nederland begint in 1980 net zo slecht aan de kwalificaties dan het in 2014 deed. De eerste twee duels worden verloren van Ierland en Belgie. Nederland herstelt zich tegen Cyprus en wint thuis van Frankrijk. Op 9 september 1981 staat er weer een finale op het programma. Van Ierland moet in de Kuip worden gewonnen. 





In Sport International van oktober 1981 kijkt Ruud Krol terug op de eerdere interlands. Waar ging het tot nu toe mis met Oranje?

Ruud Krol heeft in tien jaar tijd een ware gedaantewisseling ondergaan. In 1974 was Krol nog de dienstbare linksachter met ietwat simpele humor.

Nederland vond het maar wat leuk, de flauwe humor van 'Schnabbel en Babbel', alias de heren Krol en Suurbier. Iedereen was slachtoffer van hun humor. Ruud Geels wordt er nu nog weleens wakker van.

Eind jaren '70 verandert de rol van Krol. Hij verhuist van linksachter naar een plaats achterin het centrum. Wordt aanvoerder. Gaat van Ajax naar Napoli.

In Napels wordt Krol echt een vedette met uitstraling. Een man die mode-reportages verschijnt, met smoking aan op de rode loper staat en in menig tv-programma zijn verhaal mag doen. 'Roedi" Krol is een grote meneer in Italie.

En die Krol, die Krol wordt gepasseerd als de WK-kwalificatie begint. Jan Zwartkruis heeft het na het EK van 1980 helemaal gehad met de generatie van de jaren '70. Krol, Haan, Rep. Allemaal worden ze gepasseerd voor de interland in Dublin. 'Verjonging' heet het. Maar het lijkt eerder op afrekening. Alle genoemde spelers spelen op dat moment nog bij Napoli, Anderlecht en Saint Etienne. Europese topclubs in Europese topcompetities.

"Ik was toen gepasseerd door Zwartkruis ( de toenmalige bondscoach). Ik was beschikbaar maar niet geselecteerd. Er moest verjongd worden" zegt Krol, nog altijd geëmotioneerd.

Groentjes als Toine van Mierlo, Joop Hiele en Jan van Deinsen worden tegen voor de leeuwen geworpen. Het wordt 2-1 en Nederland wordt meteen al gedwongen tot een inhaalrace.

Belgie-uit is de volgende uitdaging en opnieuw gaat het mis. De Belgen hunkeren dan al 10 jaar naar een WK. Mexico 1970 was hun laatste eindtoernooi. Nederland zat de Belgen twee keer dwars in de kwalificaties. Het is dus tijd om af te rekenen met de Nederlanders.

Onnodig balverlies van Willy van der Kerkhof door een domme breedtepass- Rene VanderEycken breekt uit en kan slechts door middel van een strafschop gestopt worden. Erwin VandenBergh benut die koel.

Krol: "In die wedstrijd voelde ik al gauw dat er voor ons niet meer dan 0-0 in zat. Dan moet je geen onnodige risico's nemen en geen domme dingen uithalen. Ik ben in die wedstrijd niet van mijn plaats als ausputzer geweest, het risico was te groot. Door een persoonlijke fout verlies je dan toch, doodzonde. Als we daar rustig op 0-0 hadden aangestuurd, hadden we het in de return tegen Belgie een stuk makkelijker gehad."

Nu, vlak voor de wedstrijd tegen Ierland is de orde enigszins hersteld. Na twee nederlagen volgden drie overwinningen, waarbij een hele belangrijke tegen Frankrijk. Nu volgen nog drie finales; Ierland en Belgie-thuis en Frankrijk-uit.

Waar verjonging in eerste instantie het doel was, wordt het elftal na de coach-wissel Zwartkruis-Rijvers steeds ouder. Krol kwam snel terug, Rep ook. Maar ook mannen als Nanninga, Cees van Kooten en Ruud Geels en Arnold Muhren maken hun rentree in het elftal.

Jij hebt je afgelopen zomer sterk gemaakt voor de terugkeer van Cruijff en Neeskens in Oranje. Heb je daar ook met Rijvers over gesproken?
Ja, maar daar hebben wij verschillende ideeën over. Ik weet hoe Rijvers denkt over jongens die in Amerika spelen. Maar ik heb het bijvoorbeeld ook over Wim Jansen gehad. Het is nog altijd mijn mening dat we Cruijff en Neeskens zouden moeten gebruiken om Spanje te halen. Rijvers denkt daar anders over. Daar moet ik me bij neerleggen. Maar ik sta helemaal achter de ploeg die nu gekozen is."

Bron: Sport International

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: Ruud Krol over het mislukte WK van 1982: 'Er moest en zou verjongd worden'
Ruud Krol over het mislukte WK van 1982: 'Er moest en zou verjongd worden'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2KjXpAfn68QDNIeEdSngVTBd9iz115m-87t7_qEAWqZAee55yR5l0b13qT4bJv3sneWhWDolerCxSZAIEZkwaYLyhi1U-Qx6vsLquMISkcP4WvxSzijE98mypmcbV8EnqM2stx3CHjIeH/s640/Schermafbeelding+2016-01-01+om+16.09.56.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2KjXpAfn68QDNIeEdSngVTBd9iz115m-87t7_qEAWqZAee55yR5l0b13qT4bJv3sneWhWDolerCxSZAIEZkwaYLyhi1U-Qx6vsLquMISkcP4WvxSzijE98mypmcbV8EnqM2stx3CHjIeH/s72-c/Schermafbeelding+2016-01-01+om+16.09.56.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2018/10/ruud-krol-over-het-mislukte-wk-van-1982.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2018/10/ruud-krol-over-het-mislukte-wk-van-1982.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy