Top 6: PSV is jarig, de belangrijkste spelers op een rijtje

PSV is jarig op 31 augustus. Wie waren -in onze ogen- de belangrijkste spelers?  1. Coen Dillen De eerste beroemde PSV'er in e...

PSV is jarig op 31 augustus. Wie waren -in onze ogen- de belangrijkste spelers? 

Training PSV voor UEFA-cup duel; v.l.n.r. Jan van Beveren, René van de Kerkhof e…

1. Coen Dillen
De eerste beroemde PSV'er in een tijd dat landstitels nog helemaal nog niet zo normaal waren in Eindhoven. Hij werd in 1957 topscorer van Nederland met 43 goals. Dat is nog steeds een record.

2. Willy en Rene van de Kerkhof
De broertjes Van de Kerkhof waren de belichaming van het PSV uit de jaren '70. Helmondse hardheid en doorzettingsvermogen met een functionele techniek. De broertjes waren geen Cruijff, maar waren wel vaak bepalend in belangrijke wedstrijden. Rene was de snelle aanvaller, Willy deed de verdedigende taken. In de jaren '70 worden zij enkele malen kampioen, winnen een beker en zijn zij in 1978 nadrukkelijk betrokken bij de winst van de UEFA Cup.

3. Jan van Beveren
Ook Jan van Beveren maakte deel uit van PSV in de gouden jaren '70. Van Beveren was succesvol met PSV, maar in Oranje brak hij weinig potten. Dat kwam met name omdat Van Beveren, samen met Willy van der Kuylen een conflict had met de Amsterdammers. Van Beveren was de sierlijkste doelman die Nederland ooit heeft gekend.

4. Willy van der Kuijlen
Mr PSV. Speelde honderden wedstrijden voor PSV en scoorde er daarbij lustig op los. "Skiete Willy" was zijn bijnaam. Voor Van der Kuijlen geldt hetzelfde verhaal als voor Van Beveren. Door de onenigheid met Cruijff, bleef Oranje voor Van der Kuijlen een mislukt avontuur.

5. Ruud Gullit
PSV was in tot aan eind jaren '80 een echte Brabantse ploeg met veelal lokale helden en een paar brave Scandinaviers. Om de hegemonie van Ajax te breken, werden er midden jaren '80 enkele spectaculaire aankopen gedaan. Eerst werd 'vijand' Ajax uitgehold; Ronald Koeman werd aangetrokken, Gerald Vanenburg kwam, later werden ook Soren Lerby en Frank Arnesen via een omweg aangekocht.

Maar de grootste aankoop was toch wel Ruud Gullit. Gullit bepaalde meteen dat die strepen van het shirt moesten. Hetgeen geschiedde. Met zijn dreads en uitstraling maakte hij PSV voor het eerst sinds 8 jaar weer kampioen in 1986. Gullit was zelf weg in 1987, hij verkastte naar AC Milan, maar hij plaveidde de weg voor het succesvolle jaar 1988.

6. Romario
In 1988 slaat PSV een hele andere weg in. Er wordt een Braziliaan aangetrokken. Romario blinkt uit op de Olympische Spelen in Seoul. PSV is het slagvaardigst, mede omdat men vermoed dat Club Brugge achter Romario aanzit. Romario wordt een hit in Eindhoven.

Niet alleen op het veld, maar ook in de discotheken zal men zich Romario blijven herinneren. De Braziliaan dronk slechts cola, maar hield wel van vertier in de nachtelijke uren. Maar ook op het veld was hij nadrukkelijk aanwezig. Romario maakte vele belangrijke doelpunten en wordt vier maal kampioen met PSV. Na het WK van 1994 verkast Romario als wereldkampioen naar Barcelona.

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: Top 6: PSV is jarig, de belangrijkste spelers op een rijtje
Top 6: PSV is jarig, de belangrijkste spelers op een rijtje
https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thumb/500x500/4857e2f7-7d8c-c25d-7bfb-8a5a40309839.jpg
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2015/08/psv-100-jaar-de-belangrijkste-spelers.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2015/08/psv-100-jaar-de-belangrijkste-spelers.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy