Hoe België Argentinië verslaat: Luister naar Guy Thijs... of Franz Beckenbauer

Belgie ontmoet in de jaren '80 tweemaal Diego Maradona op een WK. Hoe ging ze dat af? Een analyse.

Gisterenavond viel ik binnen op een discussie op het Belgische Sporza. Geert de Vlieger, Gert Verheyen en Zejko Petrovic waren zich enorm druk aan het maken over Messi. Hoe gingen we het fenomeen afstoppen? Jan Mulder zag het smalend aan. "Typisch Belgisch" zei Jan met een lichte glimlach op zijn gezicht en pretoogjes achter zijn bril. 

Jan Mulder heeft natuurlijk helemaal gelijk. Ook in 1982 en in 1986 voerden de Belgen deze discussie. Toen hadden de mannen van Guy Thijs niet te maken met Messi, maar met Maradona. En ook toen dachten de Belgen: Hoe issem het beste af te stoppen? We nemen eens een kijkje in het verleden. Hoe ging Guy Thijs in 1982 en in 1986 met Diego Maradona om? In 1982 en 1986 speelden de Belgen ook tegen Argentinie en altijd waren het bijzondere wedstrijden. Wijlen Guy Thijs maakte deze wedstrijden mee en bedacht ook een plan om Pluisje af te stoppen.

Sensatie in Barcelona
Op 13 juni 1982 slaagde België er in het Nou Camp-stadion van Barcelona in Maradona te bedwingen en Argentinië in de openingswedstrijd van het WK 1982 met 1-0 te verslaan door een doelpunt van ErwinVandenbergh. Maradona, die toen nog erg jong was, slechts 20, kon toen geen potten breken. En dat was mede te danken aan de tactiek van Thijs.

In 1982 paste België zonedekking toe op Maradona. Op eigen helft kreeg hij alle vrijheid, maar zodra hij de middenlijn passeerde probeerden de Belgen hem in te kapselen of in de trechter te lokken. Maradona loopt zich regelmatig vast op de stugge Belgen en heeft een vervelend debuut op het WK.


Belgie had daar ook het spelersmateriaal voor. In Nou Camp beschikte België destijds met Ceulemans, Vandersmissen, Vercauteren en de later bij een auto ongeluk om het leven gekomen Ludo Coeck over een zeer geroutineerd middenveld, dat zonedekking tot in de perfectie beheerste.

Maradona had een uitstekende start van de wedstrijd. De eerste tien minuten leek het er op alsof de ouverture van het WK-toernooi een Maradona-festival : zou worden, maar naarmate de wedstrijd vorderde raakte hij steeds meer verstrikt in het prikkeldraad dat de Belgen op het middenveld hadden uitgespannen.

Zonedekking
Zoals Guy Thijs had aangekondigd kreeg Maradona geen speciale bewaker, maar de Belgen lieten de Argentijnse nummer 10. zo weinig speelruimte, dat hij zich zelden meer kon ontplooien. 
Speelde Maradona een mannetje uit, dan stond er een tweede klaar om hem een halt toe te roepen. En omzeilde' hij ook die hlndernis, dan aarzelden de Belgen niet om aan de noodrem te trekken. De Rode Duivels begingen gisteravond 24 overtredingen en daarvan waren er negen (vijf van Coeck) tegenMaradona.

„Ik denk dat we vanavond bewezen hebben dat Maradona op een collectieve wijze uit: de wedstrijd' gespeeld kan worden", glunderde Guy Thijs na afloop. 

Een andere Maradona
In 1986, in de halve finale, gaat Thijs niet over op deze tactiek. Thys: „De Maradona van 1986 is veel sterker dan die van 1982. Hij is bijna niet af te stoppen. Individuele dekking heeft geen zin. We zullen hem collectief moeten opvangen. Het allerbelangrijkste is dat ge Maradona niet op snelheid laat komen en voor de televisie heb ik gezien, dat ge niet alleen op zn benen, maar ook op zn handen moet letten..." zegt Thijs in 1986 een dag voor de halve finale.

„Ik denk dat we vanavond bewezen hebben dat Maradona op een collectieve wijze uit: de wedstrijd' gespeeld kan worden"

Daarnaast is de algemene mening in 1986 dat het middenveld op dat moment minder 'hecht' is dan het middenveld van vier jaar eerder. Vercauteren en Ceulemans zijn ook nu nog van de partij, maar het blok dat zij met Scifo en Grün/Demol vormen lijkt toch wat minder hecht en sterk dan vier jaar eerder.

Belgie legt de accenten in 1986 ook wat verdedigender. In 1982 speelt men vanuit een 4:4:2 opstelling waarin Ludo Coeck de verbindingsman is tussen verdediging en middenveld. In 1986 speelt Belgie van 5:3:2, waar Stefan de Mol doorschuift naar het middenveld.

De Mol komt echter vanachter zijn verdediging vandaan, terwijl Coeck als defensieve middenvelder continu voor zijn verdediging speelt.

Maradona mag dus niet op snelheid komen. Maar de Belgen volgen de raad van coach Thijs niet op. Toen hij in de 51e minuut door Burruchaga werd aangespeeld, verwachtte niemand in de Belgische defensie, dat hij de bal met de buitenkant van de linkervoet zou doortikken.

Twee Belgische verdedigers en doelman Jean-Marie Pfaff stortten zich, voor zijn voeten, maar Maradona was ze allemaal te slim af. Zijn tweede treffer was maar een paar karaats minder dan het tweede doelpunt dat hij tegen Engeland scoorde.

Op snelheid
Hoewel Guy Thys zijn mannen ervoor had gewaarschuwd, dat zij Maradona niet op snelheid mochten laten komen, gaven ze hem toch de gelegenheid te demarreren en daar moesten ze meteen voor boeten. Maradona flitste langs twee tegenstanders en schoot, terwijl de bal onder zijn lichaam lag, zo snel dat zelfs Jean-Marie Pfaff er geen antwoord op wist.

Maradona of Messi, ze krijgen altijd wel kansen in een wedstrijd. De fout die Belgie maakte tegen Argentinie in 1986 was een andere. Argentinie gaf de Belgen de illusie dat ze sterker waren in de eerste helft.

Het had in de eerste helft zoveel zelfvertrouwen opgedaan, dat het meende het accent wat meer op de aanval te kunnen leggen. Op een moment dat veel Belgen zich voor de bal bevonden, sloeg Argentinië via Maradona toe.


Bij een 1-0 achterstand had België helemaal niets meer te verliezen en daarom verving Guy Thys de licht geblesseerde Renquin (lies) meteen door aanvaller Desmet. Met Gerets als Libero ging België op de bluftoer en daardoor kreeg Argentinië de gelegenheid de counter te hanteren.

"Wij hebben niet tegen Argentinië gevoetbald, maar tegen Diego Maradona. We wisten, dat het zou gebeuren, maar konden er niets aan doen. leder elftal, dat zon speler bezit, wordt wereldkampioen. Wij zouden hebben gewonnen als Maradona een Belg was geweest."

In de finale speelt Maradona tegen Duitsland. Coach Franz Beckenbauer hanteert een heel andere tactiek. Hij stelt simpelweg vier voorstoppers op. Hij liet de bewaking van Maradona afhangen van de positie die hij op het veld innam. Zo werd de Argentijnse aanvoerder afwisselend geconfronteerd met Matthaus, Eder, Karl-Heinz Förster en Ditmar Jakobs. Die taktiek functioneerde goed. Maradona heeft hét in de vorige zes wedstrijden niet zo moeilijk gehad als tegen West-Duitsland

Bron: Het Vrije Volk, Telegraaf, Wikipedia

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: Hoe België Argentinië verslaat: Luister naar Guy Thijs... of Franz Beckenbauer
Hoe België Argentinië verslaat: Luister naar Guy Thijs... of Franz Beckenbauer
Belgie ontmoet in de jaren '80 tweemaal Diego Maradona op een WK. Hoe ging ze dat af? Een analyse.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilL8D4AfXFXSRxVnv3tT7lelWNLRUUfilqF4L9d1C9d2EwpRwoyHZY4GQeM6w5FIdQxK76ytiolkQbJzwPkT0OYf5PQXTDnZY8i99CTMv1-ywrV_O0jct1YTQO1GClyH1i2QEtyIW3O3f6/s640/Schermafbeelding+2016-01-01+om+12.16.47.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilL8D4AfXFXSRxVnv3tT7lelWNLRUUfilqF4L9d1C9d2EwpRwoyHZY4GQeM6w5FIdQxK76ytiolkQbJzwPkT0OYf5PQXTDnZY8i99CTMv1-ywrV_O0jct1YTQO1GClyH1i2QEtyIW3O3f6/s72-c/Schermafbeelding+2016-01-01+om+12.16.47.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2014/07/hoe-belgie-argentinie-verslaat-luister.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2014/07/hoe-belgie-argentinie-verslaat-luister.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy