Het jaaroverzicht van 1977: Succesvol tussenjaar voor Nederlandse sport

E en sportjaar in een oneven jaar is altijd een 'saai' jaar. Geen Olympische spelen en geen voetbalkampioenschappen. Toch was 1977 i...

Nederland tegen Belgie 1-0, Cruyff na afloop


E
en sportjaar in een oneven jaar is altijd een 'saai' jaar. Geen Olympische spelen en geen voetbalkampioenschappen. Toch was 1977 interessant genoeg op sportief gebied.  

Oranje haalde het WK, Hennie Kuiper deed van zich spreken in de Tour. Jan Raas in de klassiekers. Daarnaast waren er vele onverwachte surprises (Johan Heins, Otti Roethof) op te tekenen.




Januari: Ceulemans wint WK bandstoten
Bij het WK bandstoten, we hebben het natuurlijk over biljarten, was Christ v.d, Smissen dichtbij de titel. Met een punt verschil moest hij  in Rotterdam het kampioenschap aan Raymond Ceulemans laten. Later in het seizoen greep de Brabander er bij de nationale titelstrijd in dezelfde spelsoort weer naast. Papendrechter Hans Sundquest was een zeer verrassende winnaar.

De kampioenen Eric Heiden en Sylvia Burka met lauwerkransBij het schaatsen was het behelpen geblazen. De Europese titel was voor de Noor Storholt. Het WK voor de jonge Amerikaan Eric Heiden, die ook nog eerste werd bij de sprinters en de mondiale jeugd.

Onder dit geweld was er voor Hans van Helden Piet Kleine en de ander Pfrommerianen geen eer te behalen. Bij de - jongeren werd Hilvert van der Duim s werelds derde. Brons was er ook op het WK voor sprintster Haitske Pijlman

Februari: Wielart springt hoog
Bij de Europese indoorkampioenschappen in San Sebastian tekende Ruud Wielart voor brons met een hoogtesprong van 2.22 meter. De Hoofddorper reikte in de open lucht nog hoger met een jump van 2.26 meter, natuurlijk een nieuw nationaal record. Wielart moest het hierbij, noodgedwongen laten door een zeer hinderlijke voetblessure, die hem uit de competitie met lieden als de Poolse Olympische kampioen Jacek. Wszola stootte.

April: Maertens, Raas en De Vlaeminck heersen in het voorjaar
Jan Raas was'de man van het voorseizoen met overwinningen'in Milaan-San Remo en de Amstel Gold Race. Freddy Maertens wint de Omloop 't Volk, Parijs-Nice en de Ronde van Vlaanderen. Hij word gediskwalificeerd vanwege een verkeerde fietswissel. De zege gaat naar Roger de Vlaeminck die ook Tirrenno-Adriatico wint en Parijs-Roubaix. In Gent -Wevelgem wint een zekere Bernard Hinault.

Mei: Feyenoord valt terug, Ajax kampioen
Droefenis over de terugval van Feyenoord. Vujadin Boskov loodste de ploeg nog wel in de kwartfinales van het UEFA-Cup-toernooi maar daarin was RWDM met 0-0 en 1-2 net iets te sterk. In de nationale competitie eindigde de Kuipploeg als vierde en dat betekent voor het eerst sinds vele jaren geen deelneming aan Europees voetbal.

Liverpool wint de Europa Cup I ten kost van Borussia Monchenglabach. HSV verslaat Anderlecht in de Europa Cup II. De UEFA Cup is voor Juventus dat Atletic Bilbao verslaat. Van de Nederlandse clubs geen wonderen in Europa. De tweede ronde is het eindstation van PSV in de Europa Cup I. Saint Etienne is te sterk. Ajax treft het niet met Manchester United in de eerste ronde. Met 2-0 verliezen de Amsterdammers in Manchester. De 1-0 overwinning in Amsterdam is niet genoeg.

Geels juicht na zijn gemaakte doelpuntAjax wordt wel kampioen. Het doet dat onder trainer Tomaslav Ivic met erg effectief en verdedigend voetbal. Ivic moet ook wel. Het jaar Michels heeft de Amsterdammers meer kwaad dan goed gedaan. Jonge spelers als Dusbaba en Ling zijn uit vorm. Nieuwelingen als Erkens, Schoenaker en Zuidema hebben in het begin niet het vereiste niveau.

Toch komt Ajax er doorheen. Met vijf punten voorsprong op PSV en de topscorerstitel voor Ruud Geels ( 34 doelpunten), sluiten de Amsterdammers het seizoen af als terechte kampioen.

Juni: 
In juni viel het sportminnende vaderland bijna van verbazing uit het zadel toen werd vernomen, dat Johan Heins in Wenen Europees kampioen springruiter was geworden. Daarbij bleef het in Oostenrijk niet. Het landenteam bestaande. uit natuurlijk, Heins, Nooren, Ebben en Wouters v.d. Oudenweijer eiste ook de titel voor ploegen voor zich op.

Een finaleplaats voor Betty Stöve in het damesenkelspel van Wimbledon zorgde voor, een ongekende hausse in de verkoop van tennisartikelen. Big" Betty haalde het net niet. Met de steun van een publiek, dat zich gedroeg alsof Engeland weer de wereldheerschappij had veroverd, ging de titel met 4-6, 6-3 en 6-1 naar de Britse Virginia Wade. De Alblasserdamse drong ook door tot de eindstrijd van de dubbel en de beide gevallen tevergeefs. Als niet geringe troost restte een verdienste van 40 mille.

In de 500 ccklasse op de Asser,TT wint Wil Hartogh, de Witte Reus uit Abbekerk, de Grand Prix.

Juli: 
De tweede is in de Sport nimmer in tel. Maar toch moet een uitzondering worden gemaakt aan het adres van Hennie Kuiper. Met slechts 48 seconden verschil moest hij de eindzege in de Ronde van Frankrijk aan Bernard Thévenet laten en dat is toch wel een vermelding waard. De Nederlander. . sloeg bijna een winnende slag in de 17e rit, de Koninginne-étappe over het zwaarsteAlpenparcours.


Hij kwam slechts acht seconden te kort om de gele trui van Thevenet over te nemen.  Jan Raas, Fedór den Hertog en Gerrie 'Knetemann (2x) namen eveneens een ritzege voor hun rekening. Joop Zoetemelk won de Alpen tijdrit maar die werd hem ontnomen. Het plasje bracht een niet toegestaan pepmiddel aan het licht:

Tot op de dag van vandaag heeft Zoetemelk ontkend zich aan illegaal slikken schuldig te hebben gemaakt. Om het vaderlandse succes compleet te maken eindigde voornamelijk uit Nederlanders bestaande Raleigh-équipe van Peter Post als eersté in het ploegenklassement.

Een jaar na zijn zware crash wint Niki Lauda weer een Grand Prix in Duitsland.

De Europese zwemkampioenschappen brachten meer dan werd verwacht met negen plakken. De muzikanten moesten zelfs één keer de partituur van het Wilhelmus te voorschijn halen om het volkslied ten beste te geven aan het adres van de Nederlandse kunstzwemploeg. Een dure grap voor de organisatie want het goud moest in handen worden gespeeld van Marijke Engelen, Helma Gluvers, Judith v.d. Berg, Karin van Noort, Catrien Eij ken, Netty de Jong, Lida van Veen en Vera Verloon, het achttal, dat de winnende figuren bij elkaar had gezwommen. Vanuit dit artistieke octet bemachtigde Marijke Engelen ook nog het solistische zilver, samen met Helma Gluvers eiste zij in de duetten eveneens de tweede plaats voor zich op.

Bij de louter op snelheid gerichte dames stelde Armelies Maas Enith Brigitha nadrukkelijk in de schaduw. De Wageningse kon haar bagage met vier onderscheidingen verrijken. Op haar eentje tekende zij voor zilver op de 400 en 800 meter vrij en voor brons op de normale 200 meter. Als deelneemster aan de 4 x 100 meter vrije slag werd daar zilver aan toegevoegd. Anja v.d. Bogaerde,. Ineke Ran en Enith Brigitha leverden ook een bijdrage aan deze prestatie.

Brigitha doorkliefde het water op de 100 meter vrij op zilveren wijze, Ineke Ran was op de 100 meter vlinderslag  goed voor brons. De vrouwelijke Nederlandse afvaardiging  vormde de grootste bedreiging voor de Oostduitse équipe, maar een echte' doorbraak bleef achterwege. Met een persoonlijk record hier en daar deden de heren het, gezien de omstandigheden niet  beroerd, maar niettemin bivakkeerden zij in de achterhoede.

'Eén teleurstelling was het falen - van:;. het, nationale honkbalnégental in de finar Ie van het toernooi om het Europese " kampioenschap. Het begon zo goed met overwinningen van 6-5 en 2-1 op Italië, maar daarna lukte het niet; De Azzuri knuppelden zich met triomfen Van' 7-4/4-1 en 1-0 naar dé'titelffig

Augustus:
Zowaar konden. we ook voor Nederland unieke atletiekprestaties beleven en nog wel bij de heren. Gerard Tebroke, een grossier in blessures, trok zich van de ongemakken niets aan en snelde bij wedstrijden in Engeland op de 10 kilometer naar een sublieme' tijd van 27.37,63, waarmee hij Jos Hermens' nationale record van 27.41,3 duidelijk verbeterde. Zonder al dat lichamelijk leed had de ondanks alles goed gemutste Arnhemmer vermoedelijk ook het wereldrecord van de Keniaan Samson Kikómbwa van 27.30,47 een kopje. kleiner kunnen maken.

September: 
De wereldkampioenschappen wielrennen in hel verre San Cristobal waren niet om te juichen. In Venezuela reden alleen de stayers Cees Stam (profs) en Gaby Minneboo (amateurs) zich naar het duurste eremetaal. Bij de dames was zilver voor achtervolgster Arme Riemersma, die in de eindstrijd werd geklopt door de sterke Russische Vera Kuznetsova.

Minie Brinkhof veroverde brons in de vrouwelijke wegwedstrijd. Bij elkaar een buit waarvoor een modaal wielerland zou hebben getekend, maar toch onder de stand, die de vaderlandse wielrennerij in de voorgaande jaren had opgebouwd.

Tafeltennis om NTTB-cup in Huizen; Bettine Vriesekoop in actieBettine Vriesekoop mepte zich met de nodige variatie naar de Europese titel bij de jeugd door in de eindstrijd van het bewuste toernooi de Russin Valentina Popova met 21-12, 16-21 en 21-12 lik op stuk te geven. Niet alleen zij was er verantwoordelijk voor, dat deze sport uit de ping-pongsferen werd gehaald. Met Bert v.d. Helm en Nico van Slobbe verwezenlijkte zij -de promotie haar de - continentale Superliga. Bettine had verder een belangrijk aandeel in de overgang van het nationale damesteam naar de - hoogste wereldafdeling.

Oktober: Oranje haalt WK
Oranje zorgde voor een van de meest gewichtige verrichtingen door het eindtoernooi van het WK te bereiken. Tegen aartsrivaal Belgie en outsider Noord-Ierland met een geweldige George Best in haar gelederen werd zeker niet vlekkeloos, maar toch zeer zeker standvastig het eindtoernooi bereikt.

Het begin was niet imponerend met een 1-0 tégen IJsland in Reykjavik. De 2-2 tegen Noord-lerland in de thuiswedstrijd deed - zelfs het ergste vrezen. Maar nadien was er geen vuiltje meer aan de lucht. De Belgen kregen in de lente  al de wacht aangezegd. Oranje zegevierde met een 2-0.

In Nijmegen leverde IJsland geen probleem op. Zonder moeite werden de Vikingen naar een  4-1 nederlaag gespeeld. Het karwei werd afgerond met overwinningen op de Noord-Ieren en België. In beide gevallen was een 1-0 overwinning voor Nederland genoeg.

November:
November bracht ook al een onverwachte surprise in de vorm van een karatewereldtitel.  Voor Otti Roethof. In Tokio was er bij deze gelegenheid ook goud voor het landenteam. Roethof, Reeberg, Kotsebue, Snel en Mooyens vochten zich in de finale tegen West-Duitsland naar een totale erkenning.

Victor Korsjnoi en Boris Spasski beginnen hun schaaktweekamp om een plaats als uitdager van Anatoli Karpov af te dwingen. Midden november begint de tweekamp die eind december met de nodige incidenten gepaard gaat.

De IJssel Cup geeft de start van het nieuwe schaatsseizoen aan. Hans van Helden wint de IJssel Cup. Hij is echter uit de kernploeg gestapt. Het geeft in het najaar van '77 steeds weer problemen.

December
Een Europese titel was gereserveerd voor wielrenner René Pijnen, die in het Rotterdamse Sportpaleis, achter de derny te rap was voor andere snelle jongens zoals de Belgische maestro Patrick Sercu.

Aan een ander sportief front drong de nationale dameshandbalploeg na een zinderend toernooi door tot de Alklasse voor het WK. Vooral het beslissende duel tegen Denemarken zal, niet snel worden vergeten, de spanning droop van de muren in de sporthal van het Westduitse Minden. Het werd tenslotte 13-12 voor de formatie van Jan Alma, die hiermee een unieke verrichting liet registreren

Records:
Enige verbeteringen van wereldrecords mogen evenmin onvermeld blijven. Zo haalde Henk van Kessel met zn 50 cc machientje over een kilometer heen en terug een gemiddelde van 228.4 km per uur, een tot dan ongekende snelheid. Fred Rompelberg deed het als stayer achter een handelsmotor natuurlijk langzamer, maar met zijn 72.241 km verwees hij toch de 69.741 km, die de Italiaan Pietro Algeri destijds bijeen had gereden naar de historie.

Bron: Het Vrije Volk/ 31 december 1977

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: Het jaaroverzicht van 1977: Succesvol tussenjaar voor Nederlandse sport
Het jaaroverzicht van 1977: Succesvol tussenjaar voor Nederlandse sport
https://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thumb/500x500/e581aa41-8c2b-c46e-41fa-17849d3aa225.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhN_53NiuynyL6A2w2O4wIkQ-ATW2ZK9f0kWdCNdswkyrUWS0cIPgrE4kka9lh3-gocyvIbwhabepxhYIvWR8lxaKztC6HLP2-BXYd0ozVrO3UFFPzo8XrotW6kervXitdg8JAS69qR2c_Q/s72-c/Schermafbeelding+2020-08-22+om+22.38.20.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2017/12/het-jaaroverzicht-van-1977-succesvol.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2017/12/het-jaaroverzicht-van-1977-succesvol.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy