19 april 1989: Maradona dansend naar winst in halve finale

De halve finale van de Uefa Cup 1989 werd wereldberoemd en veelbesproken door een warming up. Niemand minder dan Diego Armando Maradona zo...

De halve finale van de Uefa Cup 1989 werd wereldberoemd en veelbesproken door een warming up. Niemand minder dan Diego Armando Maradona zorgde al voor de wedstrijd voor het hoogtepunt van de avond. Bijzonder: de Belgische commentator Frank Raes mailde persoonlijk om zijn ooggetuige-verslag te delen.

maradona_napoli_0002Op 19 april 1989 spelen Bayern München en Napoli de return van de halve finale van de Uefa Cup. Napoli heeft de eerste wedstrijd nipt met 2-0 gewonnen. Bayern ziet nog wel kansen op winst. De marge is immers klein.

Diego Maradona speelt echter bij de tegenstander. In zijn eentje is hij- zoals Johan Cruijff in de jaren '70 bij Barcelona- verantwoordelijk voor de prestaties van Napoli. Hij heeft dan wel hulp van de Brazilianen Alemao en Careca en Italiaans internationals als De Napoli, Ferrara en Carnevale. Feit is dat Maradona de ploeg aanzienlijk beter laat voetballen.

Bij Napoli staat er de nodige druk op de wedstrijd. De verwachting in Zuid_Italië is dat er gewonnen wordt. De titel is al op dat moment al bijna aan Inter Milaan vergeven. Napoli staat in de competite tweede op zeven punten. De Uefa Cup kan het seizoen nog enig aanzien geven.

Ondanks dat en de krappe voorsprong is Maradona kennelijk ontspannen. Hij komt drie kwartier voor aanvang van de wedstrijd het veld op. De trainingsbroek is al uitgedaan, de sokken omhoog. De veters zijn echter nog los. Zijn teamgenoten beginnen aan een gezamenlijke warming up, maar Maradona zondert zich af. Hij monstert de tribunes eens, groet een bekende en zoekt dan snel een bal op. Er komt nogal wat lawaai van de kant van het veld. Maradona ziet waar het vandaan komt; er staat zowaar een bandje aan de kant van het veld te spelen.

Na wat rekoefeningen met teamgenoten trekt toch de bal weer aandacht. Het bandje start opeens het liedje "live is life". Wat blijkt; het is de Oostenrijkse band Opus die speelt!

Het is een leuke meedeiner en Opus probeert zo'n half uur voor de wedstrijd al sfeer in het stadion te brengen. Bayern kan een kolkende arena immers wel gebruiken. Er moét gewonnen worden van Napoli.

Maar het liedje motiveert niet alleen de Duitsers, ook Maradona kan de Oostenrijkse popsong wel waarderen. Spontaan past hij zijn warming up aan aan de muziek. Hij trapt ballen in de lucht, legt ze dood op benen, armen en schouders. Klapt en zingt mee. Rekt weer wat en vermaakt zich opperbest. En dat allemaal zo vlak voor een belangrijke halve finale.

Uiteindelijk beslist Napoli de halve finale in zijn voordeel. Met 2-2 haalt Napoli genoeg uit de wedstrijd. De finale is behaald!

In Stuttgart of in München?
Op internet is er een gezonde strijd tussen "Stuttgarters" en "Münchenaren". Oftwel; zij die beweren dat Maradona zijn warming up deed tijdens de halve finale in en tegen Bayern München. Anderen beweren juist weer dat Maradona tijdens de tweede finale in Stuttgart zijn fameuze warming up deed.

De meningen zijn écht verdeeld. Op de site Zomergasten mailt een 'Belgische journalist':  "Kleine kanttekening: de legendarische opwarming van Diego Maradona vond niet in Stuttgart plaats, maar wel in Bayern München. Voor de halve finale dus, en niet voor de finale. Het fragment is trouwens bewaard en gemonteerd door Frank Raes, commentator voor de Belgische televisie, en de enige die op dat moment de reflex had om de beelden op te vragen en er een fijne montage mee te maken. Vermoedelijk weet Maradona zelf niet dat ze bestaan".

Op tv plaatste Johan Derksen de gebeurtenis echter in Stuttgart, terwijl Jurryt van de Vooren, erkend sporthistoricus, op nu.nl hetzelfde doet. Arie Haan meent in Voetbal insite tegenover Hugo Borst zelfs dat hij er in Stuttgart zelf getuige van was.

Op www.fok.nl, het forum waar ik ook sportverslagen voor schrijf, wordt de oplossing uiteindelijk gevonden. Een collega van het FOK-forum heeft oud-commentator Frank Raes opgespoord. Raes reageert per email als volgt; "De legendarische opwarming vond wel degelijk plaats in München voor de terugwedstrijd in de halve finales tussen Bayern München en Napels.

"Life is life" werd live in het stadion gespeeld door de groep Opus en Maradona jongleerde zo'n half uur voor aanvang van de match. Met de camera's op hem gericht en dat beeld op het grote scherm van het Olympia-stadion.

Ik heb het in levende lijve gezien want ik commentarieerde de wedstrijd. Terug in België heb ik de beelden laten kopen bij de Duitse zender (ZDF) en heb er een montage van gemaakt. Oorspronkelijk is Diego zo'n zeven minuten bezig geweest want de groep speelde meer dan één nummer. Mijn montage was iets tussen de twee en drie minuten en werd uitgezonden in een documentaire die ik over het leven van Maradona heb gemaakt. Later is die montage eerst in Nederland verspreid en nog later verder in Europa en op U-Tube is het nog altijd die versie.

Napels schakelde Bayern uit en speelde de finale tegen Stuttgart. Ook die match heb ik bijgewoond. In Stuttgart (ook de terugwedstrijd) was er een Duitse jongleur aan het werk geweest en Diego heeft even bij hem gestaan voor de foto maar nauwelijks wat gedaan. Daardoor misschien het misverstand.
De opwarming met Life is Live vond in München plaats en nergens anders." aldus Frank Raes.

Feiten en cijfers

  • [tab]
    • Bayern München-Napoli 2-2
      • 61. Careca 0-1 63. Wohlfarht 1-1 76.Careca 1-2 81. Reuter 2-2 
    • Opstellingen : 
      • Bayern München: Aumann; Augenthaler, Flick [68. Ekström], Nachtweih [81. Johnsen], Reuter , Dorfner, Eck, Kögl, Pflügler, Wolhfarht, Wegmann

        Napoli: Guilianni, Ferrara, Renica, Corradini, De Napoli [89.Carannante], Alemao [74. Bigliardi], Fusi, Francini, Crippa, Careca, Maradona

COMMENTS

BLOGGER: 1
Loading...
Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 19 april 1989: Maradona dansend naar winst in halve finale
19 april 1989: Maradona dansend naar winst in halve finale
https://farm3.staticflickr.com/2525/3861205643_fbaef4388a.jpg
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/04/19-april-1989-maradona-dansend-naar.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/04/19-april-1989-maradona-dansend-naar.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy