Als de Russische staatskrant 'Pravda" zich met het voetbal bemoeit, moet je oppassen in 1977. Het WK'78 is niet gehaald, de b...
Als de Russische staatskrant 'Pravda" zich met het voetbal bemoeit, moet je oppassen in 1977. Het WK'78 is niet gehaald, de bondscoach ontslagen en het voetbalteam is teveel gebaseerd op de invloeden van (Dynamo) Kiev. Het Kiev van Valeri Lobanovski. Wacht eens, deed hij dat kunstje in de jaren '70 al?
Het NRC quote er in 1977 lustig op los. Waarom men dit artikel nieuwswaardig vindt, ontgaat me even, kennelijk is Pravda normaal niet zo uitgesproken over zijn sporters? Mijn aandacht wordtechter getrokken door de opmerkingen over Dynamo Kiev en Valeri Lobanovski. Ik 'framede' Lobanovski en Dynamo Kiev altijd in de jaren '80. Midden jaren '80 zet Valeri Lobanocvski een voetbalmachine neer. Hij deed dat kennelijk tien jaar eerder ook.
Het Russische dagblad „Pravda" heeft kritiek geleverd op de prestaties van het nationale voetbalteam en het uitblijven van successen geweten aan de verdedigende taktiek en het gebrek aan vechtlust.
Door een nederlaag in en tegen Griekenland werd de Sowjetunie in zijn poule tweede achter Hongarije en plaatste zich daardoor voor het eerst niet voor het eindtoernooi. In 1974 was het land er weliswaar ook niet bij, maar dat was het gevolg van de weigering tegen Chili te spelen.
De taktiek van Dinamo is verre van progressief en slechts gebaseerd op het winnen van thuiswedstrijden en het gelijkspelen in uitwedstrijden.
Volgens de „Pravda" is de basisfout gemaakt in 1975 toen Dinamo Kiew tevens het nationale elftal werd: „De taktiek van Dinamo is verre van progressief en slechts gebaseerd op het winnen van thuiswedstrijden en het gelijkspelen in uitwedstrijden. Door die taktiek werd Dinamo in het Europese bekertoernooi voor landskampioenen uitgeschakeld door Borussia Mönchengladbach in 1977 en door St. Etienne in 1976. Beide keren in de halve finales. De spelers toonden een technisch onvermogen en een volledig gebrek aan vechtlust", aldus de Prawda.
Trainer Valery Lobanowsky, die na de Olympische Spelen werd ontslagen, heeft volgens de krant niets gedaan om dat verval tegen te gaan. Nikita Simonyan, sinds september 1976 trainer van de nationale ploeg, wordt geen verwijten gemaakt. Hoewel Dinamo niet langer tevens het nationale team is, werd Simonyan gedwongen de meeste spelers van die club te selecteren omdat bijna geen andere speler internationale ervaring heeft, vindt de krant.
Zou Lobanovski zih de kritiek hebben aangetrokken? Het elftal van de jaren '80 heeft niets meer weg van een verdedigend, niet progressief elftal vol technisch onvermogen. Verre van dat zelfs. Het 1986 Dynamo Kiev en Russische nationale elftal is één van de meest swingende elftallen uit het moderne voetbal. Wel strak en gedisciplineerd, maar toch frivool, krachtig, snel en vol souplesse.
Lobanovski werd dus ontslagen bij het nationale team, bleef aan het roer bij Dynamo Kiev, bouwde weer een team op en had wederom successen. Ook bij het nationale team, want dat team was vanaf 1985 alweer gebouwd rondom de Kiev-sterren Blochin, Belanov en Zavarov.
Bron: NRC Handelsblad
COMMENTS