8 september 1965: Feijenoord wint voetbaloorlog van Real Madrid

Geen woorden maar daden worden waarheid als Coen Moulijn van Feyenoord al sprintend de verdediger Miera van Real Madrid een rotschop geeft.

Op 09 september plaatst het Vrije Volk een noodkreet op de voorpagina.  '..het dreigt mis te lopen met het toernooi om de Europa-cup. De wedstrijden zijn voor de clubs en de spelers van zó veel belang geworden, dat alleen de overwinning nog telt en dat het spel op de 'tweede plaats komt.' De reden voor deze, in de deze tijd, bijna surrealistische aanklacht; de achtervolging van zowat geheel Feijenoord op de Real Madrid-verdediger Miera.

Feyenoord was in 1965 kampioen geworden. Rotterdam verheugt zich op deelname aan het Europa Cup I-toernooi. In 1963 had men al eens de halve finale gehaald. Waarom zou dat twee jaar later niet kunnen? Na de loting werd dit positivisme al snel weer begraven. Real Madrid was de tegenstander in de eerste ronde.

Real Madrid was in zeven van de tien Europacup I-finales die tot dan toe gespeeld waren deelnemer geweest en had vijf finales weten te winnen. Weliswaar waren de tijden van het grote Real rond Alfredo di Stefano voorbij, maar er was geen enkele reden om de ploeg uit Madrid te onderschatten.

Sterspeler van Real was de Hongaarse veteraan Ferenc Puskas, die meestal als linksbinnen speelde. Puskas was inmiddels 38 jaar oud en bezig aan zijn laatste seizoen. Puskas was niet meer zo snel als vroeger maar terend op zijn fabuleuze techniek en verwoestende schot was hij nog altijd een man om rekening mee te houden.

“Ach,” had Feyenoord-voorzitter Cor Kieboom na de loting opgemerkt, “als je dan toch overreden wordt, kun je beter onder een Rolls Royce liggen dan onder een boerenkar."

De Kuip was met meer dan 62.000 toeschouwers volledig uitverkocht. Daags na de loting was er een enorme run op kaartjes ontstaan die herinnerde aan de taferelen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Benfica. Verdediger Piet Fransen: “De belangstelling voor dat duel was enorm. Real Madrid had ik weet niet hoe vaak de Europa Cup gewonnen met spelers als Gento, Santamaria en Puskas. Die wedstrijd was ook zomaar uitverkocht en op de zwarte markt werden er kaarten aangeboden voor twee- of driehonderd gulden.”

Maar ook vanuit koninklijke hoek was er veel aandacht voor deze ontmoeting. Prins Bernard, Prinses Beatrix en haar verloofde Claus von Amsberg bezochten de wedstrijd.

Feyenoord begint fel aan de wedstrijd. Real Madrid is zwaar favoriet en heeft meer klasse maar de Rotterdammers doen waar ze goed in zijn: met eendrachtig werken weet men het klasseverschil teniet te doen. Toch komt Real Madrid via Puskas op 0-1. Fransen: “Puskas was in Rotterdam mijn directe tegenstander en scoorde 0-1 maar daarna kwam hij niet in het stuk voor want ik speelde hem volledig uit de wedstrijd.”

Na de 0-1 is Feyenoord niet van slag. Het heeft echter de lankmoedige scheidsrechter Galba niet mee. De ervaren kampioenen uit Spanje maken er graag misbruik van. Geniepig wordt er gepoogd de Rotterdammers uit de wedstrijd te halen. Feijenoord reageert daarop met open vizier. De strijdlust is aandoenlijk, maar slim is het niet altijd.

Kraay krijgt een trap tegen zijn hoofd van de Madrileen Pachin en verlaat al in de 31ste minuut het veld met een zware hoofdwond en een bebloed hoofd. Die is zeker meteen naar het ziekenhuis gegaan denken ze op de tribune maar tot verbazing van iedereen staat hij na de rust weer gewoon in het veld, met vijf krammen in het hoofd en een groot verband er omheen.

Kraay maakt met zijn tulband om zelfs de winnende 2-1. Een paar minuten na de treffer van Kraay. loopt het duel volledig uit de hand.

Terwijl het stadion in een juichende mensenmassa is veranderd, protesteren de Madrilenen fel bij de Tsjechische scheidrechter Karol Galba. Aanvaller Piet Kruiver zou Madrid-keeper Bétancourt gehinderd hebben. De scheidsrechter wuift de Madrilenen weg. Die raken daardoor zo gefrustreerd dat zij vanaf dat moment de botte bijl gaan hanteren. De Madrilenen spelen al de gehele wedstrijd op het randje. De Tjechoslowaakse scheidsrechter Galba treedt echter niet kordaat op.

Coen Moulijn is in vorm vandaag en na de 2-1 moet hij het ontgelden. Als hij voor de tweede keer in korte tijd onderuit wordt geschopt, ditmaal door rechtsachter Miera, is de maat vol bij de doorgaans zachte Moulijn. Ongewoon fel springt Moulijn op en stormt af op Miera. Die is kennelijk toch geïmponeerd door de boze Moulijn en zet het direct op een lopen. Moulijn komt snel tot zichzelf, maar heeft wel de lont in het kruidvat gestopt. De andere Feijenoorders zetten zonder problemen de achtervolging voort.

Een complete chaos daalt neer op het veld. Madrid-spelers kunnen de jacht op hun teammaat niet over hun kant laten gaan en bemoeien zich er ook mee. Het arbitrale trio wil met behulp van enkele suppoosten de orde herstellen. Er komen er zelfs supporters op het veld. Wat dachten die Spanjolen wel? Een beetje aan hun Coentje komen? Galba kiest eieren voor zijn geld en besluit uiteindelijk om de wedstrijd maar af te fluiten, terwijl er nog enkele minuten te spelen zijn.

Fransen hierover: “Coen Moulijn werd verschrikkelijk onderuit gehaald door hun rechtsback. Normaal gesproken deed Coen geen vlieg kwaad maar toen vloog hij achter die Miera aan. Coen was bij ons als spelers favoriet en wij zagen dat gebeuren. Piet Kruiver nam gelijk die Miera op de slof. Wij stonden met elkaar in de rij om hem een trap te geven. Daarna liep het wat uit de hand… Nee, ik kan mij niet meer herinneren dat er ook suppoosten en politie mensen het veld op kwamen.”

Het commentaar van sportcommentator Bob Spaak behoort inmiddels tot de klassiekers van Sport in Beeld: “Coen, Coen! Behéérs je alsjeblieft,” klinkt het op de televisie waar zowat heel Nederland heeft plaatsgenomen. Spaak vervolgt: “Jongens, jongens, dit kan toch niet. Dit kan toch niet! Wat een afschuwelijke vertoning.”

Toch was de woede van Real Madrid bij de tweede goal van Feyenoord niet helemaal onterecht. Na afloop was Kruiver wel bereid toe te geven dat er een luchtje zat aan het tweede doelpunt: “Reglementair had de scheidsrechter een vrije trap aan Real moeten geven. Ik ben inderdaad opzettelijk tegen die keeper aangesprongen.”

Puskas was na afloop nog steeds woedend: “Wij hebben verloren omdat de scheidsrechter volmaakt ongeschikt was voor zijn taak. Het tweede doelpunt van Feyenoord had nooit goedgekeurd mogen worden.” Scheidsrechter Galba wilde echter van geen fout weten: “Het was een volkomen correcte goal. De Real Madrid-spelers moeten de spelregels eens beter leren.”

Uiteindelijk heeft Feyenoord niets aan de winst. Twee weken later stelt Real Madrid orde op zaken. Het wordt 5-0 voor Real. Puskas zou vier goals maken in die wedstrijd.



Feyenoord 2-1 Real Madrid
34´ 0-1 Puskas
75´ 1-1 Venneker
85´ 2-1 Kraay
Toeschouwers: 62.610
Scheidrechter: Galba (Tsj)
Feyenoord: Pieters Graafland; Romeijn, Kraay, Veldhoen; Fransen, Haak; Weering, Kruiver, Venneker, Bouwmeester, Moulijn
Real Madrid: Bétancourt; Miera, De Felipe, Pachin; Tejada, Zocco; Grosso, Agierra, Pirri, Puskas, Gento

Bron: Feyenoord.nl, Feyenoord-geschiedenis, Het Vrije Volk,

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 8 september 1965: Feijenoord wint voetbaloorlog van Real Madrid
8 september 1965: Feijenoord wint voetbaloorlog van Real Madrid
Geen woorden maar daden worden waarheid als Coen Moulijn van Feyenoord al sprintend de verdediger Miera van Real Madrid een rotschop geeft.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibkwdev8fq01pXeSKrqOMyd9BZUw8Ujal6jZaCdadANUdgHVt2385RvIGcH1a2_a4AcoZ6q5D9SCS_9zEVo-VOo0BgZgM1zkOG_msVl3HdZuE0K9Sg8_Pf883-jHZVt0HnfK30O-S6hK4/s640/Schermafbeelding+2016-09-11+om+10.43.10.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibkwdev8fq01pXeSKrqOMyd9BZUw8Ujal6jZaCdadANUdgHVt2385RvIGcH1a2_a4AcoZ6q5D9SCS_9zEVo-VOo0BgZgM1zkOG_msVl3HdZuE0K9Sg8_Pf883-jHZVt0HnfK30O-S6hK4/s72-c/Schermafbeelding+2016-09-11+om+10.43.10.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/09/8-september-1965-feijenoord-wint.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/09/8-september-1965-feijenoord-wint.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy