11 september 2001: De dag dat de wereld veranderde

Op 11 september 2001 staat de wereld in brand. Gekaapte vliegtuigen vliegen het World Trade Center van New York binnen. Een ander vliegtuig ...

Op 11 september 2001 staat de wereld in brand. Gekaapte vliegtuigen vliegen het World Trade Center van New York binnen. Een ander vliegtuig raakt het Pentagon in Washington. Het is een gebeurtenis met grote impact op de wereld. 09-11 raakt ook de sportwereld. Een overzicht van sportgebeurtenissen die raakvlakken hebben met 11 september 2001.



world-trade-center

Ian Thorpe is gelukkig vergeetachtig
Ian Thorpe is op 11 september in New York. De Australische zwemkampioen heeft het plan opgevat om op deze mooie zonnige dag de beroemde Twin Towers te bezoeken. Thorpe staat voor dag en dauw op. Hij wil om 09.00 op de top van het WTC staan. Thorpe heeft de tip gekregen zo vroeg mogelijk te gaan. 

De Twin Towers zijn populair. De rijen van toeristen voor een trip naar boven groot. Thorpe is al bijna ter plekke als hij erachter komt dat hij zijn camera is vergeten. Na een inwendige Australische vloek draait de lange Australiër zich om. 

Het hotel is weliswaar in de buurt, maar nu zal hij bij terugkomst toch in de rij moeten staan. Als Thorpe ronden negen uur terug op zijn kamer komt, boort het eerste vliegtuig zich in één van de Twin Towers. Thorpe is dankzij zijn vergeten camera aan de dood ontsnapt.

Twee Kings-scouts komen om
Op het moment dat Ian Thorpe nog bijkomt van de eerste aanslag, voelen Garnet Ace Bailey en Mark Bavis al nattigheid. Bailey en Bavis zijn passagiers van vlucht 175 van United Airlines. Bailey en Bavis zijn NHL-ijshockeyscouts. 


Zij zijn op weg van Boston naar Los Angeles. Bailey is een beroemdheid in het ijshockey. Hij staat aan het begin van zijn 33ste seizoen in de NHL. In 1970 en 1972 won hij de Stanley Cup met de Boston Bruins. In 1978 speelde hij in zijn laatste seizoen nog samen met een jonge Wayne Gretzky. 

Bailey en Bavis merken net als de andere passagiers dat de vlucht gekaapt wordt. Onder bedreiging van messen en een bom worden de reizigers in toom gehouden. Vlucht 175 boort zich als tweede vliegtuig in het WTC. 

PSV speelt in Nantes
In Europa zijn vele werkenden via internet, radio of tv live getuige van de aanslagen. Na 16.00 wordt er op menig kantoor niet meer gewerkt. Vergaderingen worden afgebroken, presentaties stopgezet. Iedereen heeft het in de gaten, hier is iets afschuwelijks aan de hand. Snel zoekt iedereen het thuisfront op en kruipt snel voor de tv. NOS, RTL en CNN maken overuren om een ieder van informatie te voorzien.


Op Nederland 2 klinkt echter rond half negen ‘gewoon’de tune van Champions League. PSV speelt Champions League. Menig Nederlander fronst zijn wenkbrauwen. Is dit nou wel zo handig op deze dag? 

PSV is aanvankelijk ook tegen spelen. Maar PSV-voorzitter Harrie van Raaij laat zich misleiden door Nantes en de UEFA. De Fransen zeggen de avond ingetogen te zullen omlijsten. En de UEFA zegt de PSV-voorzitter de wacht aan. "Overal wordt er vanavond gespeeld" zegt UEFA-gedelegeerde Carrell. Van Raaij zwicht en stemt toe. Een week later heeft hij spijt. 

"Ik voel me verraden door de UEFA. Zij hanteerden een dag later dezelfde argumenten als wij en gooien nu wel de wedstrijden eruit". PSV lijkt meer geraakt door de gebeurtenissen dan Nantes. De Fransen beloven een gepaste sfeer maar vanaf de aftrap is het groot feest in het stadion. Luide muziek, feestelijke snippers en een wilde speaker. De show must go on! 

Maar Emmen en Go Ahead niet!
Waar kleine clubs groot in kunnen zijn.Waar de grote UEFA de clubs tot doorspelen maant, lassen Emmen en Go Ahead eigenhandig hun wedstrijd af. In eerste instantie reageert de KNVB des UEFA’s. De bobo’s in Zeist dreigen op dezelfde avond nog met maatregelen en straffen tegen de clubs. Na een paar dagen wordt deze belachelijke opstelling ingetrokken.


Bron: Sport International, Sportweek

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 11 september 2001: De dag dat de wereld veranderde
11 september 2001: De dag dat de wereld veranderde
https://farm8.staticflickr.com/7291/8744254464_cb8b497785_z.jpg
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/09/11-september-2001-de-dag-dat-de-wereld.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/09/11-september-2001-de-dag-dat-de-wereld.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy