23 juli 1989: Lemond presteert het onmogelijke

Als Laurent Fignon in het geel aan de afsluitende tijdrit begint, verwacht niemand dat Greg Lemond de Fransman nog kan bedreigen. Maar dan ken je de Amerikaan nog niet.


Greg Lemond presteert in 1989 'buitenmenselijk' in de laatste tijdrit in Parijs. De Amerikaan, maakte zondag tussen 16.12 en 16.39 uur het 'onmogelijke' waar en reed de slottijdrit van de 76ste Tour 58 seconden sneller dan een verkrampte, volledig geblokkeerde Laurent Fignon.


De Tour gewonnen/verloren met acht seconden! Het kleinste verschil in de geschiedenis, Janssen en Van Springel hielden elkaar in 1968 tenminste nog op 38 seconden afstand. 

Greg Lemond kwam in 1989 van heel ver. Een jachtongeval in 1987 had er voor gezorgd dat zijn leven, laat staan zijn wielercarriere aan een zijden draadje hing. Lemond herstelde echter razendsnel. Met nog steeds de nodige lood in zijn lijf begon hij aan het einde van 1988 met zijn trainingen. Dat deed Lemond oorspronkelijk nog bij PDM. Maar het herstel duurde lang en Lemond maakte zijn dure contract niet waar, kampte met blessures en raakte overtraind. Veel wedstrijden heeft Lemond dan ook niet voor PDM gereden.

Rauwig was hij daar uiteindelijk niet om. In het AD van 12 juli 2014 verklaart Lemond dat er bij de Nederlandse formatie een uitgekiend dopingprogramma voor hem was bedacht: 'Toen ik bij PDM kwam, zei Krikke tegen me dat ik meer Tours zou gaan winnen dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Hij had alles uitgedacht. Vooral de medische begeleiding. Ik kwam er gedurende het jaar achter wat hij ermee bedoelde. Ik kreeg testosteronpilletjes om beter te herstellen na wedstrijden, maar die weigerde ik. En ja, het klopt dat ze me hebben gevraagd of ik bloed wilde afstaan om het te laten invriezen. Maar dat heb ik toen ook niet gedaan. Ik was geen laboratoriumrat.'





Lemond verkast naar ADR. Een bijzondere wielerploeg van Francois Lambert waarin rijp en groen door elkaar rijdt. Gelouterde en tallentvolle profs als Eddy Planckaert en Fons de Wolf staan er onder contract, maar ook matig getalenteerde kermiscoureurs. 

Dat heeft nogal wat voeten in aarde. Lemond tekent ook voor Coors, en heeft dus nu twee contracten. Uiteindelijk worden de twee ploegen samengevoegd. ADR bestaat uiteindelijk uit 42 renners!

Met deze ploeg rijdt Lemond het seizoen van 1989. De Amerikaan rijdt vooral achteraan. Maar opeens rijdt hij een sterke tijdrit in de Giro. Met enige moraal gaat Lemond naar de Tour de France. 

Aan het einde van de Tour de France staat Lemond opeens tweede. Goedbeschouwd is dat een wonder. We klagen vandaag de dag over het gebrek aan steun voor Dumoulin, Kruijswijk en Mollema in de grote ronden, maar Lemond trof het niet veel beter. In Johan Lammerts, Rene Martens en Johan Museeuw heeft de Amerikaan weliswaar sterke helpers, maar als de bergtoppen in zicht komen, zijn deze mannen al snel uit de kop van de wedstrijd verdwenen.

Lemond focust zich al snel op zijn grootste belager Laurent Fignon. Hij klampt aan, blaast zich soms bijna op maar blijft toch in de buurt van de Franse kopman van Systeme U.  Als de achterstand voor de tijdrit slechts enkele tientallen seconden is, ruikt de Amerikaan zijn kans.

Lemond is een Amerikaan. En Amerikanen hebben de eigenschap om hun uitdagingen zonder enig beperking te bekijken. In de VS is de triathlon dan al erg populair. Lemond is de bijzondere sturen al eens opgevallen. Hij begrijpt dat zo'n stuur aërodynamische voordelen biedt en besluit er mee te gaan oefenen.

Lemond is een Amerikaan. En Amerikanen hebben de eigenschap om hun uitdagingen zonder enig beperking te bekijken. 

Besloten wordt om het stuur in te zetten tijdens de tijdritten in deze Tour. De Cauwer heeft wel een probleem (waarmee hij Lemond overigens niet belast). Mag zo'n stuur eigenlijk wel? De Cauwer was daarom de avond voor de eerste tijdrit nog bij de jury langsgetrippeld. De tijdritfiets van Lemond aan de hand. Even keuvelen met de mannen. Impliciet om goedkeuring vragen.

Ze hadden allemaal hun mondhoeken naar beneden getrokken. Goedkeurend geknikt, de juryleden. Hier stond toch wel een mooi karretje van Bottechia. De Cauwer had het eens goed bestudeerd. Geen van allen waren ze over het triathlonstuur gevallen. Daar kon Lemond wel mee van start gaan.

Lemond verpletterde in de eerste tijdrit zijn concurrenten. De toch niet kinderachtige Eric Breukink werd ingehaald en achtergelaten. En in de laatste tijdrit deed hij het weer.

Toen Fignon hortend en stotend aan de tijdrit begon, zwiepte de paardenstaart venijnig op zijn rug. Je zag er als het ware de seconden aan plakken.

De laatste paar kilometer richting Parijs. Volledige focus op het parkoers. Meerdere malen heeft Lemond in de auto de wegen verkend. Hij weet hoe hij moet rijden. Zijn fiets is in orde, zijn benen goed.

Greg Lemond rijdt weer met zijn triathlonstuur. Fignon heeft het nagelaten zo'n stuur te monteren.  Hij had uiteraard wel gezien dat Lemond zoiets had, maar had geen trek in die nieuwlichterij. Ooit had hij er eenmaal mee gereden. Maar hij vond dat maar een gekke houding. Daar moest je voor trainen. Aan wennen. Nee Fignon nam geen risico's met nieuw materiaal.

Fignon deed wel meer niet. Hij zette ook geen helm op. Dat was toch wel een heel opvallende keuze. Kennelijk speelde ook een pijnlijke balzak nog op. Dus toen Fignon hortend en stotend aan de tijdrit begon, zwiepte de paardenstaart venijnig op zijn rug. Je zag er als het ware de seconden aan plakken.

Lemond daarentegen reed als een tank. Een vaste tred, geen schokken, alleen malende benen. Die hem onwaarschijnlijk snel naar de finish brachten. Amerikaanse perfectie die won van Franse nonchalance. 

Naast LeMond stond Laurent Fignon op het podium. Verdwaasd staarde hij in de volle leegte. Zijn ogen stonden dof. Keken betekenisloos in de diepte. In zijn hand een handdoek, hel symbool van de onwaarschijnlijk geachte nederlaag. „Ik ben geshockeerd", was het enige wat hij lange tijd kon uitbrengen. In een ideale positie gestart, bleek hij toch kwetsbaar. „Ik voelde me ziek, had pijn aan een van mijn testikels", zei hij nog.

De irritatie over de nederlaag werd duidelijk bii de moeizame gang naar de wachtende bus van Super U, Fignon raakte daar builen zinnen, spuugde naar een camera en schopte de cameraman die hem bleef  volgen tegen de schenen. Ook een journalist moest het ontgelden. „Wee de gebeente", beet Fignon de verslaggever toe, „alsje deze beelden uitzendt". Het dreigement sorteerde geen effect, de uitbarsting van Fignon viel later op de avond overal op tv te aanschouwen.



Bron: Brabants Dagblad, AD, Leidsch Dagblad, Vrije Volk

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 23 juli 1989: Lemond presteert het onmogelijke
23 juli 1989: Lemond presteert het onmogelijke
Als Laurent Fignon in het geel aan de afsluitende tijdrit begint, verwacht niemand dat Greg Lemond de Fransman nog kan bedreigen. Maar dan ken je de Amerikaan nog niet.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvGeW8PvvXL_CKfl1zb3Aum-o-p8QxuMkZ-GVuEu-QYEDDaUQ3xGCWH8ap6ciLEGyDvLdLEMxi-Beh3LELXEcy8ZVcN1M8-2Tcec1hPrdzXkPnm0FCzAmXNW4Gpi5oZI63gWnmBBaiHVSI/s640/Schermafbeelding+2018-08-07+om+23.21.58.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvGeW8PvvXL_CKfl1zb3Aum-o-p8QxuMkZ-GVuEu-QYEDDaUQ3xGCWH8ap6ciLEGyDvLdLEMxi-Beh3LELXEcy8ZVcN1M8-2Tcec1hPrdzXkPnm0FCzAmXNW4Gpi5oZI63gWnmBBaiHVSI/s72-c/Schermafbeelding+2018-08-07+om+23.21.58.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/07/23-juli-1989-lemond-presteert-het.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/07/23-juli-1989-lemond-presteert-het.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy