Het uitzonderlijke WK van Nederland: Hoe de Leeuw een keer geen kater werd

Oranje speelt vanaf 1974 om de prijzen. De verwachtingen zijn doorgaans hooggespannen maar meestal eindigt een eindtoernooi in een kater. H...

Oranje speelt vanaf 1974 om de prijzen. De verwachtingen zijn doorgaans hooggespannen maar meestal eindigt een eindtoernooi in een kater. Het toernooi van 2014 is wat dat betreft een positieve uitzondering. Hoe de leeuw een keer geen kater werd.

Bekeek de zinderende wedstrijd met verschrikkelijke afloop. Nederland-Brazilië met 30 man op 14 vierkante meter. Gastheerschap @mjuffermans http://prbt.nl/882843E2

WK 1974: Zonder verwachtingen begint Nederland aan het toernooi. Het ontwikkelt zich onder leiding van Johan Cruijff als de sensatie van het toernooi. Tegen Duitsland is Oranje de grote favoriet, maar toch trappen we erin. 1-2. KATER.

EK 1976: Nederland speelt zich bij de laatste vier. In de halve finale speelt het tegen Tjechoslowakije. Maar het regent rode kaarten, onder andere voor Willem van Hanegem. Nederland gaat af tegen de Tjechen, de revanche tegen Duitsland gaat niet door. 1-3. KATER.

WK 1978: Cruijff speelt niet mee. Van Hanegem ook niet. De PSV'ers Van de Kerkhof, Ruud Krol en Rob Rensenbrink dragen het elftal. Bijna wordt Nederland in de 1e ronde uitgeschakeld. Maar Nederland herstelt zich in de tweede ronde en haalt de finale. Argentinie is te sterk in de verlenging van de finale. Toch overheerst tevredenheid. In Argentinie kan niet gewonnen worden. De tweede plaats is het maximaal haalbare. ZILVEREN LEEUW :-)

EK 1980: De gouden generatie is over zijn top. Venederd door de Duitsers, een nipte 1-0 tegen de Grieken. De Tjechen houden ons op 1-1. De 1e ronde als eindstation. KATER.

WK 1982, EK 1984, WK 1986: We weten ons niet eens te plaatsen. Need I say more? KATER.

EK 1988: Het toernooi der toernooien. We beginnen slecht tegen de Russen, 0-1. Hebben mazzel tegen zowel Engeland als Ierland. De wedstrijd tegen Duitsland vergoed alles. 2-1! De finale tegen Rusland wordt opgesierd tegen door een fantastische goal van Marco van Basten. GOUDEN LEEUW.

Germany vs Holland World Cup 1990WK 1990: Nederland wordt verbannen naar Sicilie. In de hitte van Zuid-Italie wordt er driemaal gelijk gespeeld. Gullit is ontevreden, Van Basten uit vorm en ook Rijkaard zit niet lekker in zijn vel. Gevolg: Rijkaard bespuugt Voller en Nederland ligt er met 2-1 uit tegen Duitsland. KATER.

EK 1992: Verliezen in de halve finale is geen schande. Maar wel van een paar Denen die op het laatst zijn opgetrommeld om Joegoslavie te vervangen. Vooral de arrogantie van Nederland is stuitend. De hoogmoed komt ten val. Van Basten mist tegen Schmeichel. KATER.

WK 1994: Het elftal van Advocaat voetbalt met up en downs. Tegen Brazilie staat het voor rust al 0-2. Nederland komt terug tot 2-2, maar Branco passeert De Goey met een vrije trap. 2-3. KATER.

EK 1996: Het toernooi van de 'kabel'. De Surinaamse spelers van Ajax zijn ontevreden over de in hun ogen ongelijke beloning van jongens als Blind en de broertjes De Boer. Die frustratie nemen ze mee naar het EK. Davids wordt na het beledigen van coach Hiddink uit het team gezet. De sfeer is weg. Frankrijk schakelt Nederland uit, na strafschoppen. KATER.

WK 1998: Nederland speelt mooi voetbal in Frankrijk. De overwinningen op Zuid-Korea, Joegoslavie en Argentinie zijn indrukwekkend. In de halve finale is Brazilie te sterk. Het mooie spel en de schitterende goal van Bergkamp beklijven. ZILVEREN LEEUW.

EK 2000: Als je twee strafschoppen in de reguliere tijd mist en in de strafschoppenserie ook nog eens twee maal mist, verdien je slechts hoon. De Italianen die de hele wedstrijd verdedigen gaan naar de finale. KATER.

WK 2002: Geen deelname. Ierland. 0-1. Jason McAteer. KATER!

EK 2004: Nederland kwalificeert zich ternauwernood. Schotland wordt in de play-offs uitgeschakeld. Dick Advocaat laat Sneijder, Robben en Van der Vaart debuteren. Maar ook oudgedienden als Cocu, Overmars en Kluivert zijn nog aanwezig in de selectie. Advocaat wisselt Robben tegen het sterke Tjechie en verliest uiteindelijk met 3-2. Positief is dat er een penalty-reeks wordt gewonnen tegen Zweden. Maar in de halve finale verliest Nederland met 2-0 tegen Portugal. KATER.

WK 2006: Nederland speelt in de poule des doods. Argentinie, Ivoorkust en Servie zorgen voor een lastige poule, maar Nederland slaagt met vlag en wimpel. Portugal verpest ons feestje weer. Al schoppend gaan beiden landen ten onder. Portugal is het beste in vechtvoetbal. 19 gele kaarten later kunnen we maar 1 ding zeggen: KATER.

EK 2008: Italie en Frankrijk zijn in 2006 de WK-finalisten. Ze zijn tegenstanders in de eerste ronde. Alweer een poule des doods. Italie wordt met 3-0 verslagen en Frankrijk met 4-1. Busladingen vol Nederlanders rijden naar Basel om alleen al op de pleinen daar naar de wedstrijd tegen Rusland te kijken. Nederland verliest. Het goede begin is verpest. KATER.

WK 2010: Nederland verrast. Het groeit in het toernooi en haalt de finale. Toch is er veel kritiek op het elftal. Bert van Marwijk laat het team wat defensiever spelen. Tegen Spanje schopt Nigel de Jong Alonso zowat doormidden. Dat beeld blijft bij iedereen hangen. Te hard spel in de finale. Teveel negativiteit. En ook nog de finale verloren. KATER.

EK 2012: Drie maal verliezen. Schreeuwende spelers tegen de coach. Van Persie die niet met de pers praat. Voor het eerst sinds 1980 verslagen in de eerste ronde. KATER!

WK 2014: Nederland is kansloos. In een poule tegen Spanje en Chili gaan we het niet redden. Wat moeten Vlaar, Clasie, Janmaat en De Vrij tegen Xavi, Costa, Sanchez en Pinila? Van Gaal verzint een list. 4-3-3 wordt 5-3-2 en de resultaten zijn sensationeel. 5-1 tegen Spanje. Door naar de kwartfinale. De doelmannen wissel met Tim Krul in de hoofdrol in de strafschoppenserie tegen Costa Rica. Een uitblinkende en ongrijpbare Robben. Oranje speelt niet mooi maar wel effectief. De teamgeest en vechtlust wekken de symphatie op van het Nederlandse volk. We waren kansloos, maar zijn uitgegaan van onze eigen kracht. Geen geruzie, geen mooi spel. Maar knokkend en strijdend ten onder gaan. De 3-0 overwinning op Brazilie is een pleister op de wonde maar doet het team zichtbaar goed. 3-0 tegen Brazilie, wie had dat van te voren voorspeld? Dit toernooi is het toernooi van de ZILVEREN LEEUW geworden. Voor het eerst in 16 jaar hebben we weer een toernooi gespeeld waar we trots op kunnen zijn. 

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: Het uitzonderlijke WK van Nederland: Hoe de Leeuw een keer geen kater werd
Het uitzonderlijke WK van Nederland: Hoe de Leeuw een keer geen kater werd
https://farm5.staticflickr.com/4072/4713897974_87bf761aee.jpg
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2015/07/het-uitzonderlijke-wk-van-nederland-hoe.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2015/07/het-uitzonderlijke-wk-van-nederland-hoe.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy