1 december 1948: Piet Roozenburg Wereldkampioen dammen

Als dammer kun je bijna 40 jaar na je eerste wereldkampioenschap nog moeiteloos aanschuiven voor een tweekamp op topniveau.

Dammen is een bijzondere sport. Gespeend van fysieke inspanning. En dus zien damliefhebbers in 1994 Piet Roozenburg een tweekamp spelen tegen de Senegalees Ba. 70 jaren jong en nog altijd in staat te spelen op topniveau.

Piet Roozenburg wordt in 1948 voor de eerste maal wereldkampioen Dammen. Roozenburg wordt er in Nederland om bejubeld. Hij wordt meteen sportman van het jaar in het Na-oorlogse Nederland dat zich dan druk aan het ontdoen is van de grauwe mantel van Wereldoorlog II.

Roozenburg haalt kennelijk zoveel inspiratie uit de titel dat hij die ook 1951, 52 en '54 haalt. Daarna legt Roozenburg zich toe op de promotie van de damsport. 

Roozenburg leeft de damsport. Kijk er niet gek van op als hij in plaats van Brinta, gestampte damstenen door zijn warme melk doet iedere ochtend. 

De Rotterdammer wordt een nationaal en internationaal bekend en gewaardeerd dambestuurder. Roozenburg blijft een man van de praktijk. Hij doet liever dan dat ie echt regeert. Stort zich op de creatie van cursussen en stimuleert de ontwikkeling van trainingen en opleidingen.

In 1994 zit Roozenburg weer opeens aan een dambord. Ton Sijbrands heeft een tweekamp met Senegal georganiseerd. De eigenwijze en eigengerijde Sijbrands heef altijd iets op gehad met Rotterdamse Piet. En dus mag Roozenburg aanschuiven voor een tweekamp tegen de Sengalees Ba.

Ba is een jonge sterke vent die serieus een potje kan dammen, maar uitiendelijk legt hij het af tegen Roozenburg. 70 jaar en in de bloei van zijn leven. 

"Het was even wennen na veertig jaar, maar het viel uiteindelijk erg mee. Twintig jaar lang heb ik het dammen verwaarloosd vanwege mijn functies voor de Nederlandse en internationale bond. Maar de afgelopen tijd heb ik het goed bijgehouden. Ik speel nog voor mijn club, ik schrijf voor het blad van Ton en ik maak het officiële orgaan van de FMJD. Dan zie je vanzelf veel partijen. Op deze tweekamp heb ik me echt serieus voorbereid. Ik heb alle partijen van Ba opgevraagd en nagespeeld. Daardoor kreeg ik een goede indruk van mijn tegenstander."
"Dat ik heb gewonnen (7-5 - red) verrast me wel. Met een gelijkspel was ik vooraf tevreden geweest; volgens de officiële rating had hij met 7-5 moeten winnen. Maar meer nog dan de winst spreekt het me aan dat de partijen inhoudelijk aansprekend waren. Zodat ze tezijnertijd voor analyses in aanmerking komen."

"Maar het is per sé niet voor herhaling vatbaar. Het is nu mooi geweest. Het is een mooie afsluiting." 
Drie beslissingen in zes partijen dat is tegenwoordig nogal wat in een tweekamp. Roozenburg, die nog altijd trots is op zijn nimmer verbeterde 'wereldrecord' van 37 overwinningen uit veertig partijen tijdens het WK-toernooi van 1948, gruwelt van de eindeloze rémise-reeksen die de moderne tweekampen om de belangrijkste titel kenmerken. 
"Natuurlijk", geeft hij toe, "is het door de sterk toegenomen kennis moeilijker geworden een tegenstander van gelijk niveau te verslaan. Een toernooi is voor het publiek nog aantrekkelijk, maar matches zijn slechts voor de fijnproevers. Het is toch niet gek dat sponsors niet geïnteresseerd zijn in twintig achtereenvolgende remises."
Bron: Trouw, Wikipedia


Ook vandaag: 
  • [message]
    • ##calendar##  Sportvandaag
      • 1948 - Piet Roozenburg wordt wereldkampioen dammen.
        1971 - Doelman Piet Schrijvers maakt zijn debuut voor het Nederlands voetbalelftal in de vriendschappelijke wedstrijd in Amsterdam tegen Schotland (2-1)
    • ##history##  Sporthistorie
      • .geen sporthistorie
    • ##birthday-cake##  Jarig vandaag
    • ##calendar##  Event
      • Geen events

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 1 december 1948: Piet Roozenburg Wereldkampioen dammen
1 december 1948: Piet Roozenburg Wereldkampioen dammen
Als dammer kun je bijna 40 jaar na je eerste wereldkampioenschap nog moeiteloos aanschuiven voor een tweekamp op topniveau.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzUgjXpzb6-wbWdTaZRN2ix8NtZMhjrTAQq0-wQFpcdx41n8yRWGvf2IaXoyZ-1Fd4N2jTb4u3On3Viu5qOpn4TVJdyJ6nI6IPpxKMn-cKyDGOVqX4zWfdKrQYZArsecIJxRPDGwLxn2Ca/s320/Schermafbeelding+2019-01-19+om+23.06.00.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzUgjXpzb6-wbWdTaZRN2ix8NtZMhjrTAQq0-wQFpcdx41n8yRWGvf2IaXoyZ-1Fd4N2jTb4u3On3Viu5qOpn4TVJdyJ6nI6IPpxKMn-cKyDGOVqX4zWfdKrQYZArsecIJxRPDGwLxn2Ca/s72-c/Schermafbeelding+2019-01-19+om+23.06.00.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2019/01/template-sportvandaag.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2019/01/template-sportvandaag.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy