3 september 1989: Hoe doelman Rojas de boel bedroog met een scheermesje

Als de Zuid-Amerikanen het veld betreden gelden er andere normen en waarden dan in Europa. Het gaat dan om de overwinning en veel zo niet alles in veroorloofd. Maar soms gaan de Zuid-Amerikanen wel erg ver in hun wil om te winnen.


Als de Zuid-Amerikanen het veld betreden gelden er andere normen en waarden dan in Europa. Het gaat dan om de overwinning en veel zo niet alles in veroorloofd. Maar soms gaan de Zuid-Amerikanen wel erg ver in hun wil om te winnen. De Chileen Roberto Rojas sneed zichzelf met een scheermesje om zo de Brazilianen een hak te zetten.


Op 3 september 1989 spelen Brazilië en Chili tegen elkaar in de voorronde van het WK 1990. Brazilië moet winnen van de Chilenen.  De Braziliaanse sambamachine hapert. Veel vedetten heeft het Braziliaanse team niet. De geelhemden moeten het hebben van harde werkers als Dunga en Alemao. De spitsen Careca en Casagrande zijn eerder hardwerkende dravers dan spitse stylisten.
Brazilië staat met 1-0 voor als er in de buurt van de Chileense doelman Roberto Rojas vuurwerk ontploft. Rojas stort neer en heeft een wond op het voorhoofd. 

De Chilenen wenden zich direct tot de scheids. Maken handbewegingen die er op duiden dat zij de wedstrijd willen beëindigen. Na wat gepraat over en weer lopen ze van het veld. 

De Chilenen komen niet meer terug. Zij verwachten een straf voor Brazilië en op deze manier een plaats op het WK te kunnen bemachtigen. 

De FIFA heeft het niet zo op teams die voor eigen rechter spelen. De FIFA wil bovendien geen WK organiseren zonder Brazilië. De Chilenen waren even vergeten hoe machtig de FIFA is en hoe ver de invloed van Brazilië reikt. 

De FIFA benoemt het gedrag van Rojas meteen als bedrog. Hoewel de doelman ook na de tuchtzaak bleef volhouden niet te hebben gesimuleerd. Rojas en de Chili krijgen zware straffen. 

Rojas wordt levenslang geschorst. Chili mag niet deelnemen aan de voorrondes voor het WK 1994. 

Brazilië wordt tot winnaar van het gestaakte duel uitgeroepen, waardoor deelneming aan de eindronde in Italië vaststaat. In Chili heerst grote verontwaardiging. Zij voelen zich als underdog in de hoek gezet. 


Tot zover het incident. 


Maar negen maanden later staat de wereld op zijn kop. Rojas zuivert zijn geweten in een vraaggesprek met de krant La Tercera. De voormalige aanvoerder van het nationale elftal geeft toe dat hij in het  duel met Brazilië de wond aan zijn gezicht zelf heeft aangebracht met een mesje. 


"Ik kon niet langer met deze leugen leven", gaf Rojas als reden voor zijn spontane schuldbekentenis. 

Rojas gaf toe in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro een mes te hebben gebruikt. "Ik moet heel diep hebben gesneden, want ik bloedde hevig", verklaarde de doelman, die door de Wereldvoetbalbond (FIFA) voor het leven werd geschorst naar aanleiding van het geruchtmakende incident. 

"Het mesje had ik gekregen van onze masseur. Tijdens de wedstrijd droeg ik het tussen mijn handschoen en de mouw van mijn shirt."

Tot aan de 69ste minuut zei Rojas geen mogelijkheid te hebben gezien, zichzelf toe te takelen. Toen er een vuurwerk-bommetje in zijn buurt ontplofte, rook Rojas zijn kans. „Ik hoorde een soort van explosie en viel neer. Door het vuurwerk werd ik niet geraakt. Ik draaide me om naar de rook, dacht aan mijn mesje en sneed in mijn gezicht." 

Bron:  De Waarheid, Amigoe, Nieuwsblad van het Noorden, Limburgs Dagblad

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 3 september 1989: Hoe doelman Rojas de boel bedroog met een scheermesje
3 september 1989: Hoe doelman Rojas de boel bedroog met een scheermesje
Als de Zuid-Amerikanen het veld betreden gelden er andere normen en waarden dan in Europa. Het gaat dan om de overwinning en veel zo niet alles in veroorloofd. Maar soms gaan de Zuid-Amerikanen wel erg ver in hun wil om te winnen.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV9WF0Isugq-2BHQsuS7Z3pnT8BG8WJD7LCfCG0XJATbUQUsaU59abvzn7X2F3LHXVC_P3LpZT0uexclyczvgnNB05xebPuhFJvldaigVx-ccMDMg28KwIlNEVSJLlMIhBGi98s9FYTVQ/s640/Schermafbeelding+2015-09-22+om+23.20.49.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV9WF0Isugq-2BHQsuS7Z3pnT8BG8WJD7LCfCG0XJATbUQUsaU59abvzn7X2F3LHXVC_P3LpZT0uexclyczvgnNB05xebPuhFJvldaigVx-ccMDMg28KwIlNEVSJLlMIhBGi98s9FYTVQ/s72-c/Schermafbeelding+2015-09-22+om+23.20.49.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/09/3-september-1989-hoe-doelman-rojas-de.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/09/3-september-1989-hoe-doelman-rojas-de.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy