12 juli 1989: Hermans wint omdat Dhaenens een keer geen geluk heeft

Bijna won Mathieu Hermans in 1986 zijn eerste Tour etappe. Maar Rudy Dhaenens had geluk. Drie jaar later start Dhaenens met rugnummer 13 en dan vraag je natuurlijk om problemen.

Op 12 juli 1989 wint Mathieu Hermans zijn Tour-etappe. Hermans heeft de mazzel dat de Belg Rudy Dhaenens in de laatste bocht onderuit schuift, maar de Belg had op zijn beurt drie jaar eerder geluk dat de etappe niet twee meter langer duurde.

Mathieu Hermans is een voormalig Nederlands wielrenner. Hermans reed in zijn carrière vooral voor Spaanse ploegen en was een succesvol sprinter.

Vooral in Spanje won hij vele wedstrijden, waaronder bijvoorbeeld in 1988 zes etappes in de Ronde van Spanje. In dat jaar won hij 24 wedstrijden, bijna de helft van zijn totaal (58). In de Ronde van Frankrijk kende hij evenwel minder succes. Hermans heeft veel concurrentie in de Tour. Jean Paul van Poppel, Guido Bontempi en de Belgen Vanderaerden en Planckaert zijn geduchte concurrenten in de sprint.

In 1989 zit op 12 juli alles mee. Het is een harde Tour. Lemond strijdt tegen Fignon om de titel. Hermans volgt het allemaal vanuit de achterhoede. Hij heeft de Pyreneeen overleeft en had de 12e juli al rood omcirkelt in zijn agenda. Tot nu toe was het erg tegengevallen. Moeilijke harde, stijle aankomsten die niets voor hem waren.

Maar ook de vete tussen Panasonic en Superconfex helpt Hermans niet. Jean-Paul van Poppel was van Superconfex overgestapt naar de aartsrivaal Panasonic. En dus reden de Superconfexen steeds het karretje van Panasonic in de poep. Jelle Nijdam had al een keer een uitval gewaagd in de laatste kilometer. En eenmaal won Etienne de Wilde een zeer chaotische sprint. Hermans was er nog niet echt aan te pas gekomen.

Maar nu op de 12e juli was uitgerekend Jean-Paul van Poppel uit de Tour gestapt. Bontempi was niet in vorm en Planckaert reed ook al niet al te scherp rond. Deze etappe zou voor Hermans moeten zijn!

Onder leiding van de ervaren wegkapitein Ludo Peeters worden de laatste drie vluchters op 14 kilometer van de streep bijgehaald. Peeters fronst even. Dit was niet de bedoeling. 14 kilometer is veel te vroeg.

Er volgen inderdaad vele demarrages. Peeters en Erwin Nijboer werken zich uit de naad om alle vluchten te neutraliseren. Maar vlak voor de laatste bocht demarreert Rudy Dhaenens.

'Nee he, niet weer Dhaenens?! Zou het dan weer niet lukken?' denkt Hermans.

1986
Al in 1986 komt Hermans in een goede positie om een etappe te winnen. Niet in het peloton, maar in een kopgroep. Met 12 andere renners rijdt Hermans richting Bordeaux. De Nederlandse volgers en journalisten wrijven al in hun handen. Alweer een Nederlandse ritzege in Bordeaux.

Naast Hermans rijdt La Vie Claire, de ploeg van Hinault en Lemond met Ruttiman en Leleu in de kopgroep. Ook het Belgische Hitachi is met twee mensen vertegenwoordigd. Kopman Claude Criquelion en Rudy Dhaenens. De rest is eenling in de kopgroep.

De rest van de kopgroep heeft al eens rond gekeken. De mannen kijken met één blik naar Hermans; de-met-jou-rijden-we-niet-naar-de-streep-sprinter. Hermans is ook niet van gisteren en vermoedde dit scenario al. Vandaar dat de Brabander in het laatste wiel gaat zitten.

Rudy Dhaenens gaat er dan vandoor. Hij kijkt eens achterom. Verwacht Hermans, of die andere twee van La Vie Claire. Maar het eerste wat de Hinault-knechten doen, is kijken naar Hermans. Dicht jij het gat maar sprinter!

Hermans aarzelt even, rijdt dan naar de kop en zet zich aan het werk. Hij krijgt hulp van de Fransman Bondue. Dhaenens raakt niet echt uit het zicht. Hermans kijkt eens achterom, behalve de ijverige Bondue rijdt er niemand meer mee.

Als Bondue op kop rijdt, demarreert Hermans weg uit de groep. Op weg naar Dhaenens.

Dhaenens kijkt eens om. De weg is leeg, hij rijdt onder de kilometervlag door. Gaat u hier gewoon een Touretappe winnen?

Nog 500 meter. Dhaenens kijkt nog eens links om. Ziet niets. Ziet niet dat Hermans op rechts bijna onder de boarding de Belg nadert.



Dhaenens gaat eens recht zitten. Zet zijn petje recht. Steekt zijn vinger in de lucht. Maakt een teken naar de camera. 'Ja ik bel je vanavond vrouw'. Balt zijn vuist.

En hobbelt over de finish.

Zoefff. Dhaenens zet snel zijn handen weer op het stuur. Waar kwam die Hermans dan vandaan? Er was toch een lege weg. Dhaenens luistert naar de speaker. Daniel Mangeas is dan wel moeilijk te verstaan, maar de Belg hoort toch duidelijk, Roe-die Djzaanuns. Da ist um. Rudy is etappewinnaar.

'Ik dacht echt dat het al gebeurd was. Hermans heb ik niet zien komen en de streep had dan ook geen twee meter verder moeten liggen of ik had alsnog verloren'.

'Ik dacht echt dat het al gebeurd was. Hermans heb ik niet zien komen en de streep had dan ook geen twee meter verder moeten liggen of ik had alsnog verloren'.

De laatste bocht
Terug naar 1989. Rudy Dhaenens duikt de laatste bocht in. Nog een paar honderd meter denkt de Belg. Maar dan is het over. In de gladde bocht, vol met gruis en steentjes, schuift de PDM-renner onderuit. Als Dhaenens verrast overeind komt, ziet hij het peloton passeren.

Zijn rugnummer is losgeraakt door de val in de bocht. Een gezette Franse wielerfan raapt het nummer op. De wielerfan gekleed in stijlvol felgeel hempje kijkt ontzet naar het nummer. 'Oh la la, numero treize, c'est ne pas bien hein?' Dhaenens grijnst een keer en grist het nummer uit de handen van de Fransman. In de verte ziet hij het peloton naar de finish snellen.

Uit de bocht had Hermans een versnelling geplaatst. Niemand komt er nu nog langs. Hermans heeft zijn tour etappe te pakken.

Bron: Het Vrije Volk, Nieuwsblad van het Noorden, Telegraaf 

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 12 juli 1989: Hermans wint omdat Dhaenens een keer geen geluk heeft
12 juli 1989: Hermans wint omdat Dhaenens een keer geen geluk heeft
Bijna won Mathieu Hermans in 1986 zijn eerste Tour etappe. Maar Rudy Dhaenens had geluk. Drie jaar later start Dhaenens met rugnummer 13 en dan vraag je natuurlijk om problemen.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizDnFOLfaS4L_ClerncmCu3gzFAV7sJWNf1JMjhDQC5efExgaxbJb0L7Py88rFOfJcYXQW1ReXIG5RppOirJFKQcVLN1RZmRosODZDVZya9CLrSLd-9fC2OZYRU07Z2AyBVlQQ0RoZxcwD/s640/Schermafbeelding+2018-07-12+om+23.18.53.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizDnFOLfaS4L_ClerncmCu3gzFAV7sJWNf1JMjhDQC5efExgaxbJb0L7Py88rFOfJcYXQW1ReXIG5RppOirJFKQcVLN1RZmRosODZDVZya9CLrSLd-9fC2OZYRU07Z2AyBVlQQ0RoZxcwD/s72-c/Schermafbeelding+2018-07-12+om+23.18.53.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/07/12-juli-1989-hermans-wint-omdat.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/07/12-juli-1989-hermans-wint-omdat.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy