Weinig roken is slecht voor topsporters, ook voor Cruyff

Dat roken slecht voor de gezondheid is, weten we inmiddels wel. 43 jaar geleden kijkt men heel anders tegen roken aan.

Dat roken slecht voor de gezondheid is, weten we inmiddels wel. 43 jaar geleden kijkt men heel anders tegen roken aan. Net als drinken is roken vooral gezellig. Drank is ook nu nog niet van dat imago af, maar de sigaret is inmiddels wel flink op zijn retour. 

Hoe de sigaret bekeken wordt is duidelijk als je Andere Tijden over dit item. In Andere Tijden wordt verteld dat al in de jaren '60 de anti-tabakslobby begint. Maar het gevaar van nicotine is in de jaren '70 nog niet doorgedrongen tot de maatschappij. In die aflevering zie je ook Han Hollander reclame maken voor sigaretten. Hollander is sportverslaggever en bekend als degene die in 1928 het allereerste verslag op de radio doet van een interland. 

Hollander is dus iemand waartegen op wordt gekeken. In de Andere Tijden-documentaire horen we Hollander verklaren dat 'Roken natuurlijk goed is voor de gezondheid'.

Ik, geboren begin jaren '70, kan me ook nog herinneren dat de sigaretten in borrelglazen op tafel stonden. Mijn vader staat tot aan 1977 op de foto met een pijp. Sigaretten had hij eerder al afgezworen, maar tot '77 lurkte hij aan een pijp. 

Roken was doodnormaal in die tijd.

Daarom is het Deens onderzoek waar het NRC in 1977 over verhaalt zo bijzonder. 

We citeren het NRC Dagblad: 'Een onlangs in Denemarken uitgevoerd onderzoek heeft aangetoond, dat zij die met enige regelmaat sigaretten roken 7 tot 8 procent zuurstof minder kunnen verbruiken, dan zij die helemaal niet roken. 

Maar een veel opmerkelijker conclusie was dat de hoeveelheid sigaretten die dagelijks in rook opgaat er niet zo erg toe doet. Zij die minder dan tien sigaretten per dag roken onderscheiden zich met betrekking tot de maximale hoeveelheid zuurstof die per minuut kan worden gebruikt, niet van de zwaardere rokers. 

Ook het excuus van het grotere lichaamsgewicht dat met niet roken gepaard gaat, lijkt niet op te gaan. Want ook als de hoeveelheid zuurstof die per minuut kan worden verbruikt, wordt berekend per kilogram lichaamsgewicht (hetgeen betekent dat zware personen nu betrekkelijk laag gaan scoren) dan nog blijven de niet-rokers ongeveer 8 procent hoger uitkomen dan de wel-rokers


Het NRC vervolgt: 'Het Deense onderzoek laat duidelijk zien, dat wie echt zijn mogelijkheden in de sport maximaal wil benutten, het roken helemaal zal moeten laten. Want hier helpen kleine beetjes zeker.' Vervolgens heeft men bijna vilein een foto van Cruyff aan het artikel toegevoegd met daarbij de ondertitel: 'Ook voor Cruyff dus niet goed'.

Johan Cruyff is op dat moment Nederlands populairste sportman. Een voorbeeld van de jeugd. Maar wel een voorbeeld dat te pas en onpas rokend op de foto staat. Cruyff maakt zelfs geregeld reclame voor sigaretten. Vooral voor de light-variant 'want die zijn gezonder voor jou als sportman'. 

Cruyff maakt deze misstap op geheel eigen wijze goed. Hij zweert, nadat hij in het ziekenhuis belandt met hartproblemen, als trainer van Barcelona, de sigaretten af. 

En vervolgens komt hij met onderstaande prachtige boodschap. Cruyff loopt de studio in. Hoort wat ie moet doen. Iemand werpt Cruyff een pakje sigaretten toe. Cruyff vangt het pakje op. Jongleert ermee en geef het pakje een knal.

De maestro is minder dan 5 minuten binnen geweest. Het staat meteen op tape. 


Bron: NRC Handelsblad, Andere Tijden Sport, YouTube.

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: Weinig roken is slecht voor topsporters, ook voor Cruyff
Weinig roken is slecht voor topsporters, ook voor Cruyff
Dat roken slecht voor de gezondheid is, weten we inmiddels wel. 43 jaar geleden kijkt men heel anders tegen roken aan.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhM5jVgnKOVenpJFU-yY0WBB2U_N5G9c4pAU6xwPhLDWY1GVnMUn7lBXqko5C5lEtaofqbQUDJRjDQYhSdTcFMZ4UtSA6s3kmyLHbrPKK5UBufkqoA2xA91zBkhlkk08Z-sHIC6o0wSknU0/s320/Schermafbeelding+2020-11-01+om+20.11.26.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhM5jVgnKOVenpJFU-yY0WBB2U_N5G9c4pAU6xwPhLDWY1GVnMUn7lBXqko5C5lEtaofqbQUDJRjDQYhSdTcFMZ4UtSA6s3kmyLHbrPKK5UBufkqoA2xA91zBkhlkk08Z-sHIC6o0wSknU0/s72-c/Schermafbeelding+2020-11-01+om+20.11.26.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2020/11/weinig-roken-is-slecht-voor-topsporters.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2020/11/weinig-roken-is-slecht-voor-topsporters.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy