Tjaard Kloosterboer: vernieuwer tegen de stroom in

In 1977 hebben we een nieuwe Nederlandse schaatsleider. Leen Pfrommer is terzijd geschoven voor CIOS-leraar Tjaard Kloosterboer.


In 1977 hebben we een nieuwe Nederlandse schaatsleider. Leen Pfrommer is terzijd geschoven voor CIOS-leraar Tjaard Kloosterboer. Maar niet iedereen is blij met de nieuwe schaatsbaas.

Wat is dat toch met het CIOS? Een voetbaltrainer met CIOS-achtergrond werd vroeger door Ernst Happel tactvol een 'CIOS-loel' genoemd. Maar ook bij de schaatsers zijn ze niet blij met de nieuwe -maar redelijk onbekende- Kloosterboer. 

Staking

Er dreigt een staking tijdens de IJssel Cup, al kan Kloosterboer zich dit amper voorstellen. „Afgezien van hun mogelijke onvrede", reageert Kloosterboer, de man waar alles om draait, „voor een dergelijke actie heb ik geen goed woord. Wat bereiken ze ermee? Niets anders dan dat hun pupillen in de kou komen te staan. En dat bij de eerste wedstrijd in het seizoen. Ik moet trouwens nog zien dat Wiebe Kort en Ab Krook, om slechts een paar namen te noemen, verstek zullen laten gaan. Ik kan het me nauwelijks voorstellen!" 



Maar Kloosterboer is door deze actie van zijn collega-trainers al meteen kwetsbaar. Maar in de samenwerking met Egbert van 't Oever heeft hij wel vertrouwen „Je moet vanzelfsprekend risico's voor jezelf inbouwen. Daar kom je niet onderuit. Kijk als mij gevraagd was alléén het karwei te klaren, had ik er geen ogenblik over geprakkizeerd. Mij niet gezien. Ik heb echter met Egbert van 't Oever een duidelijk afgebakende taakverdeling. Egbert is ijstrainer. Daarnaast ben ik aangesteld als conditietrainer, coördinator en noem maar op.

Conditietrainer

Kloosterboer is conditietrainer. En daar sluimert vanaf het begin al iets. Kloosterboer introduceert krachttraining bij de schaatsers. Voor de schaatsers is dat ongekend. Aan de ijzers hangen? Schaatsen is een sport van souplesse. Leuk dat die Amerikaan van een Heiden aan het staal zit, moeten wij dat dan ook doen?

Kloosterboer had beter verandermanager kunnen worden. De ervaren schaatsers zijn zeer verbolgen? Hans van Helden wordt zomaar uit de kernploeg gezet? 

Kloosterboer: „Let wel, Van Helden is niet uit de kernploeg gezet. Aan het begin van het seizoen hebben alle leden uitvoerig op schrift de volledige trainingsaanpak gekregen. Met daar duidelijk doorheen de rode draad van de krachttraining. Daar hadden de rijders immers zelf om gevraagd. 

Een van de ergste verwijten tegen Pfrommer was dat hij te weinig aan krachttraining had gedaan. Iedereen ging volledig akkoord met de vernieuwde opzet. Daarna kwam Van Helden op een gegeven ogenblik bij mij met een blessure, die hij weet aan de krachttraining. 

We hebben toen onmiddellijk een aangepaste training opgesteld. Bovendien hebben dr. Hermans en dr. Van der Eist hem van boven tot onderen onderzocht. Uit dat onderzoek is op ondubbelzinnige wijze gebleken, dat Hans volledig tot krachttraining in staat was. Aan de hand daarvan heb ik hem op de gemaakte afspraak gewezen en voor de keuze gesteld wel of niet langer mee te doen. Hij koos voor het laatste.'

Kloosterboer zal later in het seizoen merken dat zijn nieuwe visie niet heel makkelijk geaccepteerd gaat worden door de ervaren schaatsers.

Bron: NRC Handelsblad

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: Tjaard Kloosterboer: vernieuwer tegen de stroom in
Tjaard Kloosterboer: vernieuwer tegen de stroom in
In 1977 hebben we een nieuwe Nederlandse schaatsleider. Leen Pfrommer is terzijd geschoven voor CIOS-leraar Tjaard Kloosterboer.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGhCjlzORQyy_wTkh4-0r44-JBCdLKiZp-M5D8QRE218-_lloSyBtl9GOMO_AEo-GssbpS9pdixcSn3M4Zs-_yUktpsIACx-bAQiHyq490mmu6IZI-ti5IhFnk0Cm0Z_W3n3u38N8o3tC4/w400-h308/Schermafbeelding+2020-11-03+om+22.55.10.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGhCjlzORQyy_wTkh4-0r44-JBCdLKiZp-M5D8QRE218-_lloSyBtl9GOMO_AEo-GssbpS9pdixcSn3M4Zs-_yUktpsIACx-bAQiHyq490mmu6IZI-ti5IhFnk0Cm0Z_W3n3u38N8o3tC4/s72-w400-c-h308/Schermafbeelding+2020-11-03+om+22.55.10.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2020/11/kloosterboer-vernieuwer-tegen-de-stroom.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2020/11/kloosterboer-vernieuwer-tegen-de-stroom.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy