21 december 1977: PSV-FC Wageningen 1-6 (echt waar)

P SV staat fier bovenaan in de Nederlandse competitie. Was tot nu toe superieur ten opzichte van zijn concurrenten. Overwintert in de UEFA ...

PSV staat fier bovenaan in de Nederlandse competitie. Was tot nu toe superieur ten opzichte van zijn concurrenten. Overwintert in de UEFA Cup. En stuit dan op FC Wageningen voor de KNVB-beker.


FC Wageningen is in 1977 een middelmatige Eerste divisie club. Aan het einde van het jaar, op 21 december 1977, komen ze op bezoek bij het sterkste Nederlandse team van dat moment.

Hoeveel mensen zullen zich in het PSV-stadion in de ogen hebben gewreven. 0-4 bij rust? Wat is hier aan de hand. En dan nog volledig terecht.


Lastige periode
PSV had het zondag in Arnhem al lastig. Tegen Vitesse werd het toen 2-2. Coach Kees Rijvers constateerde toen al een gebrek aan vorm. Een paar dagen later tegen Wageningen was die vorm nog steeds niet terug.

Wageningen-trainer Frans Korver had zijn team goed voorbereid. Er werd voor iedere meter gestreden en Wageningen richtte zich op de counter. PSV liep steeds in de val en Wageningen kwam meermalen succesvol uit de verdedigende linies.

Jan Menting, jaren later: 'Of het door het biefstuk kwam, weet ik niet. Maar we aten in Nuenen in een restaurant. We kregen zowaar biefstuk. Dat was bijzonder. Normaal moesten we het doen met een kroketje of een frikandel. Korver deed onder het eten de voorbespreking. Doel was dat we het onder de 4 wilden houden. Ja het was toch PSV, niet dan?'

Minuut 1
De sfeer bij Wageningen veranderde toen de groen-witten gingen inlopen. Wageningen was al een kwartier serieus met de warming up bezig als PSV komt aankakken. 

Menting: 'Toen werd Korver boos. Hij begon ons vreselijk op te naaien. Kijk die gasten nou. Komen zo vlak voor de wedstrijd even binnenvallen. Die denken zeker dat ze een makkelijke avond krijgen. Ja dat kon Korver goed, de boel op scherp zetten' zegt Menting lachend.

PSV liep dan ook letterlijk al vanaf minuut 1 achter de feiten aan. Kees van de Berg mocht een vrije trap vanaf 30 meter achter Jan van Beveren schieten. Van Beveren was volledig verrast, zijn muur stond nog niet klaar. Stanley Bish stond bij de bal en Van de Berg kwam vanuit de achterhoede als een duveltje tevoorschijn.

Wageningen sloot snel de gelederen en PSV was niet accuraat genoeg een bres te slaan in de verdediging van de Gelderse formatie.

De sneller aanvallers Jan Menting en Stanley Bish zorgden voortdurend voor gevaar. Zo ook in de 20e minuut. Andre van der Ley nam meteen een bal op zijn slof. Ernie Brandts maaide enthousiast over de bal heen en Stanley Bish was vervolgens niet te beroerd dit buitenkansje te benutten, 0-2.


Menting
Toen mocht Jan Menting zijn kunststukje opvoeren. Zowel in de 31e en de 37e minuut mocht Menting vrij inkoppen. Niemand legde Menting één strobreed in de weg, via 0-3 naar 0-4 dus.

Kees Rijvers was in de rust nog niet in paniek. "Ik weet dat we de kwaliteiten hebben om zo'n achterstand ongedaan te maken. Maar ik moet eerlijk zijn: we vochten meer tegen onszelf dan tegen het uitstekende Wageningen."

Een half dozijn
PSV kwam via Willy van der Kuijlen terug op 1-4, maar snel herstelde Wageningen de verhoudingen. Via Gerdo Hazelhekke en Jan Menting eindigde Wageningen de wedstrijd op 1-6.

Jan van Beveren was kritisch en realistisch. "Als we nog een paar goals meer hadden tegen gekregen, hadden we niks mogen zeggen. Alles wat we in de competitie hebben opgebouwd, is in één wedstrijd kapotgeschoten."

En wat vond Frans Korver ervan? "We hebben echt niet zo'n slechte selectie als de stand doet vermoeden. Alleen in de Eerste Divisie zetten ze meteen zo'n slopertje op je beste mensen. PSV liet ons voetballen. En dan komt zo iemand als Jan Menting ook eens goed uit de verf."

Wageningen gaat terug met de bus. De sfeeris uiteraard uitgelaten. Er wordt gestopt in Vught. Menting: 'Die barkeeper vraagt waar wij vandaan komen. Dus wij vertellen van de 6-1 winst op PSV. Die man geloofde ons niet en op een gegeven moment wordt er een fust bier op verwed. Dat werd dus gezellig.'

Bijna is Menting te laat op zijn werk. Hij begint doorgaans om 06.00 s'ochtends maar om 05.00 staat de hele selectie nog in de Vughtse kroeg. 'Ik heb ze meerdere malen moeten vertellen dat we toch echt weg moesten. Ik kwam uiteindelijk net op tijd op mijn werk'.

Feestjes
Een paar weken later komt Van Beveren nog eens terug op de nederlaag. Hij vindt in een interview in het Vrije Volk op 13 januari de aandacht voor de nederlaag nog steeds overtrokken, maar zoekt wel een verklaring in een aantal niet-sportieve oorzaken: "Ik kan het niet verklaren, niemand kan dat. Ik vind dat de uitlatingen van Rijvers overtrokken in de pers zijn gekómen Er is niet veel aan de hand geweest, er hebben zich geen gekke dingen voorgedaan.

"Goed, er was in één week een feest bij Inter Football, er was een opname van een plaatje van de Van de Kerkhofs en er was die bruiloft van Harry Lubse.  Met betrekking tot Rijvers opmerkingen- geldt: wie de schoen past trekke hem aan. Ik weet voor mezelf dat ik niet aan de boemel ben geweest en voor de rest maak ik er geen probleem van".

Jan Menting
In onderstaande video vertelt Jan Menting over de legendarische wedstrijd



Meer nieuws van 21 december 1977:
  • Boris Spasski blijft weg bij de twaalfde partij. In het vorige deel van de soap stapte Spasski vrolijk weg van de speeltafel om vervolgens zijn tijd te verdoen bij het demonstratiebord. Wedstrijdleider Kazic liet -mede na protesten van Kortsjnoi- dat bord weghalen. Dat zinde Spasski kennelijk niet. Hij kwam niet opdagen. Kazic is wel voornemens de partij in te halen.
  • Betinne Vriesekoop heeft de smaak te pakken. Ze wint twee partijen van haar Chinese tegenstanders. De dames verliezen met 2-3. De heren verliezen met 1-5. Alleen de Duitse gastspeler Wilfired Lieck wint een partij.
  • Een verjongd Italie verslaat Belgie met 1-0. Paolo Rossi scoort het enige doelpunt.
  • Alweer een overwinning voor het zesdaagse duo Merckx-Sercu. Nu overwinnen ze in Maastricht.

Bron: Het Vrije Volk/ 22 december 1977

COMMENTS

Naam

1977,24,Beeldspraak,13,Blog,8,Buiten de 16,7,Cruyff,1,Dossier Doping,3,Event,1,Flets oranje,1,Historisch,12,Jaaroverzicht,105,Maandoverzicht,13,Motorsport,3,Mundial78,3,Sporters,29,Sporthistorie,81,Sportkroniek,16,Sportvandaag,162,Tennis,1,Thema,2,Top 5,24,Uitgelicht,200,Video,9,Voetbal,4,Wieiswie,6,Wielrennen,3,Winterspelen,3,Zomerspelen,4,
ltr
item
De Sportkroniek: 21 december 1977: PSV-FC Wageningen 1-6 (echt waar)
21 december 1977: PSV-FC Wageningen 1-6 (echt waar)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-zpRrR6aF20XaFo-QdW7bCRUenrMAFC1HnZrvHwQEMNz8McYjfqis01jBDLY9D5Qjb70EChyk0T4PR1MpUlLPC5a5W1Dl-yvyCT4OvaSlyfbeqG6ZJ8yZOlQq-BQ-OLFJ5DbOaRf-71FQ/w640-h448/Schermafbeelding+2017-02-19+om+21.13.58.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-zpRrR6aF20XaFo-QdW7bCRUenrMAFC1HnZrvHwQEMNz8McYjfqis01jBDLY9D5Qjb70EChyk0T4PR1MpUlLPC5a5W1Dl-yvyCT4OvaSlyfbeqG6ZJ8yZOlQq-BQ-OLFJ5DbOaRf-71FQ/s72-w640-c-h448/Schermafbeelding+2017-02-19+om+21.13.58.png
De Sportkroniek
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/12/21-december-1977-psv-fc-wageningen-1-6.html
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/
https://sportkroniek.blogspot.com/2016/12/21-december-1977-psv-fc-wageningen-1-6.html
true
8020312625419342388
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy